Sok bejelentésre számíthatnak, így teljes a készenlét.A legintenzívebb széllökések sebessége az előrejelzések alapján vasárnap akár a 140 kilométer/órát is elérheti. Az Országos Meteorológiai Szolgálat hat megye területére a legmagasabb szintű figyelmeztető előrejelzést adta ki.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság nyomatékosan felhívja a lakosság figyelmét, hogy a 70 kilométer/óránál erősebb szélvihar emberre és állatra egyaránt veszélyes lehet, hiszen a viharos erejű szél tetőszerkezeteket rongálhat meg, épületeket károsíthat, közlekedési zavarokat idézhet elő és fákat csavarhat ki.
 
Épületeken belül tartózkodva gondosan ügyeljünk arra, hogy minden nyílászárót bezárjunk, ne hagyjuk felügyelet nélkül gyermekeinket, áramtalanítsuk az elektromos berendezéseket, szükség esetén pedig készüljünk fel egy esetleges áramszünetre is. Akit a szabad ég alatt ér a viharos erejű szél,ha lehet, keressen védett, stabil helyet, távol a fáktól és a romos épületektől.

A 100 kilométer/óra feletti széllökések az ország északnyugati-délkeleti tengelye mentén, az úgynevezett szélcsatornában valószínűbbek. Az ország sík tájain ezt követően a kora esti órákig rövid időre, néhány alkalommal 110 – 125 kilométer/óra közötti széllökések is előfordulhatnak. A kissé magasabban fekvő területeken, illetve a Balaton térségében egy-egy 125 – 140 kilométer/óra körüli széllökésre is van esély.
 

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!