A babonák olyan hagyományok, melyek számos kultúrában és időszakban szorosan kapcsolódnak a mindennapi életünkhöz. Ezek a hiedelmek és szokások gyakran eredeti jelentésüktől eltérő módon válnak részévé mindennapi rutinunknak.

Leggyakrabban szerencsével, jóslással és spirituális lényekkel kapcsolatos hiedelmekre és gyakorlatokra utal.

Ebben a cikkben tíz olyan jól ismert babonát mutatunk be, amelyek még a modern társadalmakban is élnek és hatással lehetnek a döntéseinkre és viselkedésünkre. 

VEDD FEL A FÖLDÖN TALÁLT PÉNZT
… és egész nap szerencséd lesz. A pénz megtalálása önmagában is szerencsét hoz.

NE MENJ A LÉTRA ALÁ!
Őszintén szólva, ez a babona elég praktikus. Ki akar felelős lenni azért, hogy egy ács lezuhan a létráról? Egy elmélet szerint azonban ez a babona a Szentháromságba vetett keresztény hitből ered: Mivel a falnak támasztott létra háromszöget alkot, és a háromszög eltörése istenkáromlásnak számított. Egy másik népszerű elmélet szerint viszont a létra alatt való járástól való félelemnek köze van ahhoz, hogy a létra egy középkori akasztófához hasonlít. 

FEKETE MACSKÁK KERESZTEZIK AZ UTAD
A macskák évezredek óta az emberek háziállataiként mindenféle mitológiai szerepet játszanak. Miért is kellene tehát egy fekete macskát távol tartani? Valószínűleg ez a babona a boszorkányok régi hiedelmeiből ered, amelyekről azt mondták, hogy gyakran háziállatok, például macskák alakját öltik magukra.

A NYÚL LÁBA SZERENCSÉT HOZ
A talizmánok és amulettek a gonosz elleni védekezés egyik legősibb módja, gondolj csak a keresztekre és a fokhagymára, amelyek állítólag távol tartják a vámpírokat. A nyúllábak mint talizmánok a korai kelta törzsekig nyúlnak vissza. 

ÓVATOSAN A TÜKÖRREL!
Egy népi hiedelem szerint a tükör összetörésével hét évnyi balszerencsétlenségre ítélheted magad. Úgy tűnik, ez a babona abból a hitből ered, hogy a tükör nem csak a képünket tükrözi, hanem a lelkünk egy részét is magában hordozza. Ez a hiedelem arra késztette az embereket, hogy letakarják a tükröket a házban, ha valaki meghalt, nehogy a lelke bennrekedjen.

666
Három egymás utáni hatost látván néhány embert kiráz a hideg. Ez egy babona, amely a Bibliáig nyúlik vissza. A Jelenések könyvében a 666 a fenevad számaként szerepel, és gyakran a Sátán jeleként és a végidők jeleként értelmezik.

KOPOGD LE A FÁN!
Ez a mondat szinte olyan, mint egy szóbeli talizmán, amelynek célja, hogy elhárítsa a balszerencsét a sors kísértése után. Például: “A tükör összetörése nem hozott nekem semmi bajt, lekopogom.”A fához való ragaszkodás a fákban lakozó jó szellemekről szóló régi mítoszokból vagy a keresztényekhez való kötődésből eredhet.

ESERNYŐ KINYITÁSA BELTÉRBEN
Az esernyő kinyitása beltérben állítólag balszerencsét hoz, bár ennek a hiedelemnek az eredete homályos. Számos legenda kering, kezdve egy ókori római asszony történetétől, aki véletlenül éppen azelőtt nyitotta ki az esernyőjét, hogy a háza összedőlt volna, egészen egy brit herceg történetéig, aki két esernyőt fogadott el egy őt meglátogató királytól, és hónapokon belül meghalt. 

PÉNTEK 13
Ahhoz képest, hogy a péntek 13-tól való félelem meglehetősen újnak tűnik, egészen az 1800-as évek végére nyúlik vissza. A pénteket régóta szerencsétlen napnak tartják (a keresztény hagyomány szerint Jézus pénteken halt meg), a 13 pedig régóta szerencsétlen számnak számít.

KEZDŐK SZERENCSÉJE
A kezdők szerencséje általában egy olyan szakértő morgása, aki épp most vesztett egy játékot egy újonc ellen, és azt jelenti, hogy az újoncok szokatlanul nagy valószínűséggel nyernek, amikor először próbálnak ki egy sportot, játékot vagy tevékenységet.

A kezdők bizonyos esetekben azért kerülhetnek előnybe, mert a kezdő kevésbé stresszel a győzelem miatt. A túl sok szorongás ugyanis hátráltathatja a teljesítményt. Vagy lehet, hogy csak statisztikai véletlenről van szó, különösen a szerencsejátékokon alapuló játékoknál.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!