Ezt mindenki megteheti a saját biztonságáért.A kézmosás nem elég! Az alábbi dolgokat naponta át kell törölni! A legjobb alkoholtartalmú nedves törlőkendővel vagy akinek van, speciális fertőtlenítő szerrel.

A koronavírus különböző közegekben különböző ideig marad fertőzőképes. Tehát fertőtleníteni ajánlott:

számítógép billentyűzetét és egeret
ház- és autókulcsokat
bevásárlókocsik fogantyúját
autó kormányát
kabátom zsebeit és azok környékét
ajtók kilincseit

Szerencsére egyre több helyen figyelnek a fertőtlenítésre, de azért jó tudni, mennyi ideig életképes a vírus a tárgyakon.

Hol, mennyi ideig él a koronavírus?

Az új típusú koronavírus a levegőben néhány órán át, egyes felületeken akár két-három napig is megél

-  állapította meg az amerikai országos Allergia és Fertőző Betegségek Intézetének (NIAID) kutatóiból és más tudósokból álló csoport.

A szerdán publikált kutatásban orvosi porlasztókészülékkel juttatták a vírusmintákat a levegőbe ahhoz hasonlóan, mintha egy fertőzött köhögne vagy másképp szórná a levegőbe a kórokozót. Azt állapították meg, hogy a levegőben akár három óra, rézfelületen akár négy óra, kartonpapíron 24 óra, műanyagon és rozsdamentes acélon két-három nap elteltével is kimutatható az életképes vírus, írta a medicalxpress.hu portál.

Hasonló eredményeket kaptak, amikor a 2003-as SARS-járványt okozó koronavírust tesztelték, tehát a tartósságbeli eltérések nem magyarázzák, hogy a Covid-19 kórokozója miért terjed sokkal szélesebb körben, írták a kutatók.

A teszteket az amerikai Országos Egészségügyi Központ (NIH) hamiltoni laboratóriumában végezték el a NIH, a Princetoni Egyetem és a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem tudósai. Az eredményeket a medRxiv weboldalon publikálták szerdán.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!