...szerdán miattam már ne gyere be a kórházba, addigra meg fogok halni...



Bohócdoktorként nem minden a nevetésről szól, hiszen nagyon sok súlyos beteggel találkozik. Erről beszélt dr. Lala, a bohócdoktor, aki már közel 100 ezer beteg gyerek arcára csalt mosolyt számos kórházban. 

- Több mint tíz évvel ezelőtt egyik nap mentem a budapesti gyermekklinikára bohócdoktori vizitet tartani, amikor a nővér azt mondta: Lala, Józsihoz most inkább ne menj be. Tényleg ne, mert haldoklik... Megértettem, így egy másik kórteremhez sétáltam, hagytam a szülőket és a gyermeket háborítatlanul ebben a nehéz pillanatban. Józsi azonban meghallotta, hogy a közelben vagyok, szüleit kiküldte és kérte, hogy csak én menjek be hozzá, senki más ne legyen bent. Mondtam a nővérnek: micsoda? Ez olyan hülyeség, én bohócdoktor vagyok, nem az anyja, mit csináljak egy ilyen helyzetben? Végül nagy nehezen bementem, Józsi mondta: Lala, nagyon szarul vagyok, meg fogok halni, és tudom, hogy előző héten megígértem Neked, hogy megtanulom azt a három angol szót, de nem tudtam –  hiába nyugtatgattam, hogy ez most nem fontos, ne add fel, majd jövő héten... Előttem halt meg. Az anyja sem volt bent, én voltam az utolsó látogatója. Nem tagadom: lelkileg nagyon nehezen tudtam feldolgozni, rövidebb időre vissza is vonultam.

- Egy időben még Szombathelyre is lejártam minden szerdán, közel 500 km-t utaztam oda-vissza. Volt két nagyon beteg gyermek, akikben az utolsó pillanatig próbáltam tartani a lelket. Mai napig emlékszem Danira, aki egyik szerdán azt mondta: Lala bohóc, jövő héten szerdán miattam már ne gyere be a kórházba, addigra meg fogok halni – nagyon gyengülök, már nem látlak, csak a hangodat hallom, tudom, hogy nincsen tovább, a testem kezdi feladni a küzdelmet. Kegyetlen ilyen szavakat egy gyermek szájából hallani. Mondtam, hogy ne mondjon ilyet, küzdjünk együtt a végsőkig. Egy hét múlva ismét lementem: pár órával érkezésem előtt halt meg, így már nem találkozhattam vele. Ahogy sok más gyerek, ő is pontosan érezte, mi az, amikor már nincs remény, nincs tovább.

Ha cégként, magánszemélyként apróságokkal, ajándékokkal segítenél, írj ide: [email protected]  https://bohocdokik.hu/     Forrás

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!