Gond lehet majd az időskori megélhetéssel.A magyarok 60 százaléka egyáltalán nem tesz félre, nem takarít meg öregkorára, és 36-40 éves korban a lakosság 67 százaléka még semmilyen nyugdíjcélú megtakarítással nem rendelkezik – derült ki Union Biztosító felméréséből.

A 700 fő megkérdezésével készült kutatás eredményeiből kitűnik, hogy minden harmadik magyar arra számít, a megélhetésért nyugdíjas korában is dolgoznia kell majd. A megkérdezettek 40 százaléka azt reméli, hogy időskori nyugdíjként a jelenlegi fizetésének felét kapja majd kézhez.

Az alacsony megtakarítási arány mögött nem kizárólag anyagi okok állnak. A megkérdezettek fele nehezen igazodik el a különböző nyugdíjcélú megtakarítások között, 42 százalékuk azzal sincs tisztában, hogy az állam a nyugdíjcélú megtakarítás formájától függően évi 130-150 ezer, de együttesen maximum 280 ezer forinttal járul hozzá a nyugdíj-biztosításokhoz és az egyéb nyugdíj-előtakarékossági befizetésekhez.

A magyar lakosság többsége nem csak nyugdíjasként, hanem egy hirtelen baleset vagy betegség esetén sem tud a megtakarítására támaszkodni. A lakosság 50 százalékának gondot okozna, ha valamilyen okból nem tudná folytatni a munkáját, 40 százalék bizonytalan abban, hogy a jövőben meg tudnának-e élni, és mindössze 10 százalék érzi magát felkészülve az ilyen helyzetekre.

Fontos lenne, hogy a fiatal korosztály tudatossága erősödjön, mert a korán elkezdett takarékoskodás már havi 5-10 ezer forint havi befizetés mellett is többmilliós megtakarítással segítheti a nyugdíjba vonulás utáni megélhetést.

►►KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!