Az akciók iránti lelkesedés gyakran háttérbe szorítja a szükséges óvatosságot.A legtöbb webshopon számlálók pörögnek, mutatva, mennyi idő van hátra az idei Black Friday kezdetéig. Sok helyen nem egy napra koncentrálódik az ajánlat, hanem hetekre kihúzódhat. 

A Black Friday lényegében a karácsonyi vásárlási boom időbeli kitolásaként indult az Egyesült Államokban, és terjedt el világszerte. A siker hátterében az áll, hogy mindenki szereti, ha kedvezményesen juthat egy termékhez. De nem minden milyen áron! 

Pár tanács, hogy ne vezethessenek félre a kereskedők:
Korábban többször okozott gondot – sőt, nem egy helyütt botrányt -, hogy jóval nagyobb volt a vásárlói érdeklődés, mint amire a webshopok üzemeltetői előzetesen számítottak. Egyes oldalak szinte elérhetetlenek voltak, problémák voltak egyebek mellett a megrendelések visszaigazolásával, a vállalt szállítási határidők betartásával, de az sem volt ritka, hogy egyes népszerű árucikkek egyszerűen elfogytak. Ennek kikerülésére több weboldal sorszámot osztogat az oldalára látogatóknak - így csak az élhet  a kedvezménnyel, aki igazán gyors!

Néhány alapvető szabály internetes vásárláskor:

  • Csak biztonságos internetkapcsolatot használjunk. A nyilvános Wi-Fi sose az.
  • Tartsuk az operációs rendszerünket és a szoftvereinket naprakészen, és telepítsünk megbízható vírusvédelmi biztonsági alkalmazást.
  • Ha lehet, jól ismert és megbízható üzleteket, webáruházakat és termékmárkákat válasszunk.
  • Ellenőrizzük a böngésző címsorában látható címet, mert a csalók sokszor hamis, és az eredetire hasonlító, megtévesztő weboldalakat készítenek a vásárlók félrevezetéséhez.
  • Ellenőrizzük az oldalon feltüntetett elérhetőségeket, akár a Google maps segítségével is. Még az online shopok sem szoktak például romos épületekben, vagy üres telkeken székelni.
  • Virtuális bankkártyát, vagy valamilyen megbízható online fizetésközvetítői szolgáltatást alkalmazzunk.
  • Ha olyan helyen találunk kedvező ajánlatot, ahonnan még nem vásároltunk, a rendelés feladása előtt, főként pedig mielőtt adatainkat, esetleg bankkártyánkét megadnánk, sőt, pénzt utalnánk, mindenképp érdemes ellenőrizni az oldalt. A scamadviser.com oldal 40 független adatforrás felhasználásával ad információt a webshopokról, de érdekes lehet a jogsértő webáruházakról készített 600 oldalt felsoroló lista is (utóbbi azt is feltünteti, ha a feltárt hibákat a bolt időközben kijavította).

Előfordulhat persze, hogy minden körültekintés mellett csapdába kerül valaki. Egy másik EU- tagállamban, Izlandon vagy Norvégiában székhellyel rendelkező vállalkozással szembeni panaszt az Európai Fogyasztói Központnak érdemes megküldeni az [email protected] címen. Magyarországi székhelyű vállalkozással szembeni panasszal a lakóhely szerinti járási hivatalhoz lehet fordulni. Vitarendezésre, vagyoni követelések érvényesítésére békéltető testület előtt is lehetőség van. A békéltető testületi eljárás ingyenes, és a hatósági eljárással párhuzamosan is megindítható.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!