A legtöbb idő 3 hónap volt, amit kibírtam. Szedtem én gyógyszert, ragasztottam tapaszt, rágcsáltam rágót, de úgy éreztem, nem elég. Valami más is kell - meséli Tamás, aki immár végleg le tudta tennia cigit.



Húsz éves koromban egy szilveszteri bulin szoktam rá a cigire. Érdekes módon, nekem elsőre is nagyon jól esett, és ezen az estén legalább 10 szálat szívtam el. Ezután nem volt megállás. 30 évig masszív dohányos voltam, naponta 40-45 szál! 20-30 percig bírtam csak ki, és éjszaka is felkeltem rágyújtani. A feleségem nem engedte, hogy a lakásban rágyújtsak – jogosan – ezért képes voltam akár a legnagyobb fagyban is füstölni az erkélyen.
A bevezető után borítékolható, hogy komoly baj lett az egészségemmel. A legkisebb testmozgástól is fulladtam, éjszaka nem tudtam aludni a köhögéstől, a fogaim szabályosan kipotyogtak a sorvadt ínyem miatt, ráadásul egy sötét elszíneződés keletkezett az alsó ajkamon, amiről kiderült, hogy rosszindulatú csomó. Szerencsére műthető volt, és úgy néz ki, szövődmény nélkül gyógyultam, de ekkor elhatároztam, hogy elég volt, leteszem a cigit.
A környezetemben mindenki dohányzott ezért szörnyen nehéz volt. „Gyere már, gyújts rá…” „egy száltól még nem esel vissza…” stb. – Ezek a mondatok minden nap elhangzottak. Ráadásul, mivel a kollégáimmal együtt jártunk ki cigizni, úgy éreztem, ha nem megyek, kirekesztett vagyok, ha meg megyek, annyira megkívánom, hogy nem bírok ellenállni. Így jó párszor visszaestem. A legtöbb idő 3 hónap volt, amit kibírtam. Szedtem én gyógyszert, ragasztottam tapaszt, rágcsáltam rágót, de úgy éreztem, nem elég. Valami más is kell. Ekkor olvastam a kakukkfűről.


Gondoltam veszteni nem veszthetek semmit, ezért nekifogtam újra a leszokásnak és közben elkezdtem a teát inni. Gyógynövényboltban vásároltam szárított kakukkfüvet, ebből teát főztem és naponta ötször ittam meg egy-egy csészével.  Úgy éreztem két hét után, mintha átmostak volna, alig egy hónap után a sóvárgás alábbhagyott, és hamarosan a köhögésem is megszűnt. Ma már csak esténként iszok, mert isteni jól alszok tőle. Egy éve nem gyújtottam rá és nem is fogok. A füsttől is undorodom!
Nem mondom, hogy gyerekjáték volt, mert nagyon kemény napokat tudok magam mögött, de a kakukkfű rengeteget segített. Ráadásul meg is nyugtatott. Nem éreztem azt, hogy ha nem gyújtok rá, felrobbanok az idegességtől. Talán ez a titok! Javaslom mindenkinek, aki le akar szokni a dohányzásról!       D. Tamás

A kakukkfűből készült tea nem a leszokásban nyújt segítséget. Ehhez bizony szilárd elhatározás és erős akart szükséges. A fűszernövényből készült tea segíti a dohányzó ember reggeli köhögését és a köpetürítést, a leszokást követően pedig a köhögés megszüntetésében nyújt segítséget. Sokan azért szoknak vissza a cigarettára, mert a dohányzásmentes korszakkal egy sor egészségügyi panasszal lesznek gazdagabbak. Ilyen például a nem megfelelő emésztés. A kakukkfüvet ebben az esetben is be lehet vetni, hiszen emésztést serkentő hatása van.
A dohányos emberek a leszokás időszakában gyakran ingerlékenyek, feszültek és görcsösek. A kakukkfű ezen is segíthet. A gyógynövényből készített tea kortyolgatása.
A szervezetüknek időre van szüksége, míg újra regenerálódni tud és a szervezete ugyanolyan fitten fog működni, mint a dohányzásmentes életében. Éppen ezért ne lepődjön meg senki, ha hetekig vagy hónapokig még köhögni fog, vagy éppen nehezebben produkál eredményeket a mosdóban. Célszerű ebben az esetben a gyógynövényeket segítségül hívni. Ilyen gyógynövény lehet például a kakukkfű.A kakukkfű főzetével gargalizálni is lehetséges, amely hatékony orvossága lehet a szájnyálkahártya-gyulladásnak és a torokfájásnak, amely problémákkal a dohányosok gyakran küzdenek.

Tea készítése: Tegyen egy csészébe egy teáskanálnyi kakukkfüvet, öntse le 2 dl forró vízzel, hagyja állni 15 percig, majd szűrje le.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!