A zsálya Dél-Európa karsztos vidékein tömegesen termő bokros, illatos félcserje. Hazánkban vadon a mezei és a ligeti zsálya fordul elő, ám a gyógyászati szempontból legértékesebb orvosi zsálya termesztett növény.

A zsályában található ösztrogénszerű vegyületek enyhítik a menopauza kellemetlen tüneteit, a hőhullámokat, az ingerlékenységet és a túlzott izzadást. Már a népi gyógyászatban is régóta alkalmazzák a zsályát e célból. Két hónapon át tartó napi fogyasztása csökkenti a panaszokat. A zsályateát akkor is érdemes fogyasztani, ha túlzott izzadástól szenvedsz.

  • A lehűtött zsályatea kiváló izzadás elleni szer, úgy belsőleg, mint külsőleg. Az elfogyasztott tea kb. 3 órán belül kezd el hatni, ám a verejtékmirigyek elválasztásának harmonizálásához többhetes kúra javasolt. Külsőleg lemosóként (diólevéllel keverve még jobb), szappanos lemosást követően alkalmazzuk, itassuk föl a nedvességet, majd hagyjuk megszáradni a bőrt, s ezt követően öltözzünk föl.
  • Figyelem! A meleg zsályatea izzasztó hatású.

A növényt már az ókori görögök és rómaiak is ismerték és használták, eleinte csupán tartósításra. Gyógyhatásai hamar ismertté váltak, melyre latin neve is utal: a Salvia magyarul azt jelenti: „gyógyítani”. Nézzük, mi mindenre van hatással.

Emésztőrendszeri panaszok
Mint a fűszernövények általában, kiváló hatással van az emésztőrendszerre. Keserűanyagai, illóolajai remek étvágyjavítóvá, emésztéskönnyítővé, gyomorerősítővé teszik.

Cseranyagai hasmenés és bélhurut, emésztőrendszeri gyulladások esetén nyújtanak segítséget, ám egyéb hatóanyagai folytán emésztőrendszeri görcsök, felfúvódás és bélfertőzések esetén is hatásos.

Háborgó emésztőrendszer kezelésére (akár másnaposság esetén is) remekül alkalmazható.

Használd ki: most bevezető áron!

Köhögés, torokgyulladás, rekedtség
Köhögés esetén alkalmazott teakeverékekben mindenképpen helye van.

Gyulladáscsökkentő, antiszeptikus hatását torokgyulladás és fogínygyulladás esetén is hasznosíthatjuk öblögetőként, rekedtség, köhögés esetén pedig gargarizálóként vagy borogatásként.

Vérzéscsillapító, csípések, bőrproblémák
Enyhe vérzéscsillapító hatását hasznosíthatjuk kisebb sebeknél elsősegélyként, illetve fogínyvérzésnél is, sőt rovarcsípéseket is bedörzsölhetünk levelének nedvével. Pikkelysömör, nedvedző ekcéma és égési sérülések esetén csökkenti a viszkető érzést. Jó hatással van a bőrre, pattanásos bőr kezelésére gőzölés, borogatás, lemosás formájában is hatásos.

Korpásodás
Korpásodás esetén hajöblítőként alkalmazható.

Aranyér
Aranyeres bántalmaknál ülőfürdőként vérzéscsillapító, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatású.

Vércukorszint-csökkentő
Glikokininje csökkenti a vérben a glükóz szintjét, így vércukorszint-csökkentő teakeverékekben is helyet érdemel.

Vérnyomáscsökkentő, vértisztító
Vérnyomáscsökkentő és vértisztító hatással is rendelkezik. Vértisztítóként köszvényes panaszok és bőrproblémák esetén is jó eredményeket érhetünk el vele.

Nőgyógyászati problémák
Serkenti a menstruációt, segít a menstruációs ciklus beállításában, s főleg keverékekben alkalmazva, csillapítja a menstruációs görcsöket. Gyulladáscsökkentő és antiszeptikus hatásánál fogva nőgyógyászati betegségek és fertőzések esetén belsőleg teaként, külsőleg ülőfürdőként is alkalmazható.

Húgyúti fertőzések
Húgyúti fertőzések esetén is hatásos, akár önmagában, akár teakeverékben.

Fitoncidjai a tbc baktériumokra is hatnak a laboratóriumi vizsgálatok szerint.

Orvosi zsálya adagolása
1 teáskanálnyi szárítmányt 2 dl vízben 5 percig főzünk(!), naponta kétszer vagy háromszor 2 dl-t fogyasztunk (emésztési zavarokra édesítetlenül, 20 perccel étkezés előtt). Külsőleg kétszeres mennyiséget használjunk a szárítmányból.

Orvosi zsálya mellékhatásai
A zsálya az adagok betartásával nem okoz mellékhatást. Szoptatás, váradósság és alacsony vérnyomás esetén nem ajánlott fogyasztása. Illóolaja mérgező tujont tartalmaz, ami 5 perces főzéssel elillan. Tujon túladagolásnál görcsös rángások jelentkezhetnek.

Zsálya illóolaj
Illóolaja erősítő, étvágyjavító, görcsoldó, fertőtlenítő, izzadásgátló, görcsoldó, vérnyomáscsökkentő, vizelethajtó és havivérzést beállító hatásokkal rendelkezik, ám kizárólag külsőleg alkalmazható!

Fűszer
Dél-Európában kedvelt fűszer a mediterrán ételeken túlmenően húsok, halak, gombás ételek, levesek ízesítésére is felhasználható. Savanyúságok ízesítésére és egyúttal növényi tartósítószerként is használhatjuk.

Zsálya termesztése
A zsálya mindenképpen helyet érdemel a fűszerkertben vagy a konyhaablak párkányán, akár palántaként szerezzük be, akár magról neveljük. Termesztése is könnyű, mindössze arra ügyeljünk, hogy visszametszését tavasszal végezzük. A kifejlett, ép levelek szolgáltatják a fűszert és a drogot egyaránt, melyeket lehetőleg virágzás előtt gyűjtünk. Forrás

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!