A rákos betegeknek szükséges gyógyszerek árának alig 15%-át használják fel további kutatásokhoz. Az előállítás még ennyi sincs. A többi profit.



A gyógyszeripar jelenleg a világgazdaság legjövedelmezőbb ága. Úgy tűnik, hogy csakis saját belátásuk alapján határozzák meg az árakat, mert tudják, hogy a kiszolgáltatott betegek minden tartalékukat felhasználják a gyógyulás érdekében. Ha súlyos a baj, ott már nem mérlegel, hogy drága vagy nem egy gyógyszer vagy egy kezelés...

A gyógyszergyárak tisztában vannak az egyes országok lehetőségeivel: ugyanannak a cégnek ugyanaz a gyógyszere kb. 7500 euróba kerül az Egyesült Államokban, 3000 euróba Franciaországban és 600 euróba Egyiptomban. Az árat az határozza meg, hogy abban az országban milyen a fizetőképesség. Vagyis nem az előállítás és a forgalmazás költségei határozzák meg az árat - hiszen az minimális, hanem az, hogy a világ különböző pontjai mekkora összeget bírnak kisajtolni az emberekből! Nincs ennél aljasabb üzleti szemlélet!

Az tapasztalható, hogy rákkutatás és a gyógyszergyártás költségei egyre csökkennek, míg az új, hatékony gyógyszerek ára az egekbe szökik. 110 francia onkológus fogalmazott meg egy nyílt levelet, amit a legnépszerűbb francia napilapban megjelentettek. A levél lényege, hogy felhívják a társadalom figyelmét a gyógyszeripar arcpirító profitéhségére. Követelik továbbá, hogy legyen átlátható a gyógyszerek árazása.

A felháborodott onkológusok szerint a rákos betegeknek szükséges gyógyszerek árának alig 15%-át használják fel további kutatásokhoz, míg a többi csak a profitot növeli. A francia gyógyszergyárak nem hajlandók csökkenteni az onkológiai gyógyszerek árát, arra hivatkozva, hogy ez eltántorítaná a befektetőket. Sokan már attól tartanak, hogy a társadalombiztosítás sem fogja tudni finanszírozni a rosszindulatú betegségben szenvedők számára a leghatékonyabb kezeléseket. Úgy, ahogy ez Angliában már megtörtént...

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!