A választások után akarnak népszavazást a kilépésről.



Az egyik legtekintélyesebb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőműhely, az Oxford Economics közgazdászai a Stockholmi Kereskedelmi Kamara megbízásából, a vasárnapi svédországi parlamenti választások elé időzítve végeztek modellszámításokat a Swexit gazdasági hatásairól a 2031-ben záruló tízévi időszakra vetítve.

A ház hangsúlyozza tanulmányában, hogy jóllehet a svéd közvéleményben nincs többségi támogatottsága a kilépésnek, ám az EU-ellenes jobboldali Svéd Demokraták párt, amelynek népszerűsége jelentősen növekedett, és a legutóbbi felmérések szerint a voksok akár 20 százalékát is megszerezheti, már bejelentette, hogy a választások után népszavazást szeretne az EU-tagságról.

Az Oxford Economics közölte: teoretikus forgatókönyve szerint, ha Svédországban jövő áprilisban tartanának népszavazást az EU-tagságról, és a többség a kilépésre voksolna, a svéd kormány 2020 januárjában aktiválná a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyét, amely szabályozza a kilépési folyamatot. Ennek értelmében Svédország 2022 januárjában távozna az Európai Unióból.

Ugyanerre a megállapításra jutott egy másik nagy londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics is. A cég a vasárnapi választások elé összeállított helyzetértékelésében közölte: valószínűtlennek tartja, hogy a politikai folyamatok kisiklatnák a nagyon erős svéd gazdaságot. A Capital Economics elemzői biztosra veszik azt is, hogy süket fülekre lel a Svéd Demokraták felhívása az EU-tagságról szóló népszavazás kiírására. Forrás

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!