A híres rendező családja közölte a szomorú hírt...Elhunyt sokak kedvence, Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró. A magyar mozgókép mestere címmel is kitüntetett művészt október 6-án, életének 84. évében váratlanul érte a halál. Temetéséről később intézkednek.
A nevéhez olyan legendás alkotások fűződnek, mint a Gusztáv-sorozat, a Mézga család és a Dr. Bubó című rajzfilm sorozat, vagy a Lúdas Matyi és a Szaffi című rajzfilmek.

Nepp József 1934. június 23-án született Csepelen. A Képzőművészeti Főiskola elvégzése után került a Pannónia Filmstúdióba. Első műve a Szenvedély című rajzfilm volt, ahol szakított a hagyománnyal, és új korszakot nyitott a karikatúra stílusban rajzolt aktuális és groteszk, sőt abszurd történetekkel.
Az 1964-ben indult Gusztáv-sorozat máig a legnépszerűbb magyar rajzfilm, aminek Dargay Attila és Jankovics Marcell mellett ő volt a szülőatyja. A Mézga család után a Dr. Bubó tévésorozat sikerében is nagy szerepe volt, nem véletlenül nevezik őt a magyar animáció mindenesének.

Sok egész estés és kisrajzfilm írója és társ-forgatókönyvírója: Ternovszky Béla Macskafogó című animációs krimijének a forgatókönyvét is ő írta, Dargay Attila Szaffijának (1984) a forgatókönyvírás mellett a háttereit is Nepp József tervezte. Az erdő kapitánya (1978) című mozifilm írója és forgatókönyvírója volt. Közreműködött a Lúdas Matyi (1976) elkészítésében is.
Számos közös produkcióban, például a János vitézben (1973) animátorként is dolgozott. 1983-ban önállóan rendezte a Hófehért, a Grimm-mese szokatlan, szatirikus feldolgozását, majd 1986-ban a Gréti című filmet.

Nepp József a 80-as és 90-es években már a televíziónak dolgozott, és gyakran készített filmzenét is. Az Iparművészeti Főiskola animációtanára volt. 1967-ben Balázs Béla-díjjal tüntették ki, 1974-ben érdemes művész, 1981-ben pedig kiváló művész lett.
1999-ben kapott Kossuth-díjat, és 2006-ban a magyar mozgókép mestere elismerést is.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!