Ha Te is kapsz, 15 napod van intézkedni. El ne mulaszd!



Abban az esetben, ha valaki a MOKK-tól fizetési meghagyást kap, nagyon fontos, hogy 15 napon belül ellent kell mondani! Ha nem mondunk ellent 15 naptári napon belül, akkor jogerőre emelkedik és végrehajtható. Innentől kezdve olyan joghatással bír, mint egy jogerős bírósági ítélet. A 15 nap kőbe vésett, ha egy napot is késünk, már vége!

Van egy óriási veszély, amit az emberek nem tudnak és nem ismernek: Ennek a mumusnak a neve: MOKK. Magyar Országos Közjegyzői Kamara.

A bankok és pénzintézetek tömegével bocsátják ki a fizetési meghagyásokat, aminek a feladója minden esetben a MOKK. A fizetési meghagyásos eljárás, egy nem peres eljárás, ezért abban az időszakban is alkalmazható, amikor a perek szünetelnek.
Ha csak annyit írunk az ellentmondásba, hogy sem jogszerűségében, sem összegszerűségében nem ismerem el, már elegendő ahhoz, hogy később jogorvoslattal tudjunk élni.

Természetesen célszerű deviza hitelben jártas szakemberhez fordulni, mert a szakszerű ellentmondás következtében a legtöbbször a bank nem folytatja az eljárást, így az meg is szűnik. Ha a bank mégis ragaszkodik a fizetési meghagyásban közölt tartozáshoz, akkor az eljárás perré alakul.

Sokan megijednek és bele vannak fáradva a bankok és behajtóik állandó zaklatásaiba, ezért át sem veszik a MOKK-től jött levelet. Ez borzasztóan veszélyes dolog, mert ha nem veszik át, akkor is jogerőre emelkedik. EZÉRT A MOKK-tól jött levelet mindig át kell venni és mindig ellent kell mondani.

Még akkor is javaslom az ellentmondást, ha úgy érezzük, hogy a tartozásunk valóban fennáll. Ha nem mondunk ellent, akkor azonnal jön a végrehajtó, lezárolhatja a bankszámlát, tilthat a fizetésből, ráteheti a házra a végrehajtást, ha pedig az ingatlanon jelzálog van, akkor azt a kölcsönt is fel fogja mondani a bank. Ha ellentmondunk, akkor van esély arra, hogy megegyezzünk a bankkal, vagy perre menjünk. Legalább időt tudunk nyerni vele és a bírósági illetéket is a bank fizeti.

Nemcsak banki tartozás miatt kaphatunk a MOKK-tól levelet. Telefon, vagy közüzemi számla tartozás miatt is. Ebben az esetben is fontos hogy ellentmondjunk.Figyelem! A telefonos tartozás 1 év után elvül! Nem szakítja meg az elévülést a szolgáltató által küldött felszólító levél, a fizetési meghagyás viszont igen! Ne hagyjuk magunkat becsapni!
Forrás: Molnár Imréné – Nagy Éva 

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!