Idén még nem sok autót loptak, de azért van ok az aggodalomra. Mik a legkedveltebb autó típusok a tolvajok körében, és hogy lehet védekezni a lopások ellen?Csökkent a gépjárműlopások száma a tavalyi évben. Míg 2014-ben 1024, addig 2015-ben csak 520 bejelentés érkezett lopott gépjárművekről, azaz közel felére csökkent a bejelentett autólopások száma. Ezt részben a rendőrség új módszereivel magyarázzák, mert a rajtaütések miatt sokan börtönbe kerültek, illetve sok bűnöző másik bűnipari ágazatban próbálkozik inkább. A lopott autók toplistáján 2015-ben is az első helyen állt a Volkswagen és a Toyota, ezeket követte a Ford, Suzuki, Renault és az Opel.

A tolvajok körében a Suzuki Swift az egyik legnépszerűbb típus, ami legfőképp a feketén javíttató tulajdonosoknak köszönhető. Hasonló okból jelent meg egy új autó is a listán, a Toyota Prius. A Suzuki Swift és a Toyota Prius megbízható, kis szervizigényű autó, amelyeknek főként a karosszériaelemei, légzsákjai, lámpái és a hajtáslánc erősen igénybe vett elemei iránt nagy a kereslet a feketepiacon. Továbbra is a fővárosból viszik el a legtöbb kocsit, innen érkezik az autólopási bejelentések közel 90 százaléka.

Hogyan védekezhetünk a lopások ellen?
Nincs ellophatatlan autó, de az egyes védelmi rendszerekkel megnehezíthetjük a tolvajok dolgát. Mivel a tolvajoknak minden másodperc számít, így egy jól felszerelt autónál kétszer is meggondolják, vállalják-e a lebukás kockázatát.
Érdemes minél több védelmi rendszert betelepíteni az autóba, a gyárilag beszerelt rendszereken felül utólag beszerelt riasztórendszerekkel megnehezíthetjük a tolvajok dolgát

A riasztórendszereken túl vannak természetesen egyéb lehetőségek is. Ilyen például a kormányzár, a váltózár, vagy a kerékőr. Ezek már a látványukkal is elriasztják a rablókat, akik mindig a legegyszerűbben és leggyorsabban elköthető autókat keresik. Érdemes lehet akár egyedi megoldásokat is alkalmazni, amelyek eltérnek az üzletekben kapható alternatíváktól.

Ilyen például egy titkos kapcsoló, amelynek segítségével csak az tudja beindítani az autót, aki tudja, hol keresse. Sőt, ma már léteznek speciális UV festékek is, amelyekkel bármilyen egyedi azonosító a karosszériára festhető. Ez egyrészt megnehezíti a későbbi eladást, másrészt segítséget jelent a hatóságoknak az azonosításban. A fenti módszerek ráadásul nem is feltétlenül drágák, legtöbbször pár ezer, vagy pár tízezer forintból kivitelezhetőek egy külön erre a célra szakosodott műhelyben.

Forrás: Pénzcentrum.hu

Arra kérjük ossza meg a cikket, hogy mások is láthassák!
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!