Nem tesznek majd különbséget a házasok és a nem házasok között!



Az új adótörvény szerint az első házasok adókedvezményét a családi kedvezmény mellett is lehet majd igényelni! Ezzel az a cél, a támogatással ne tegyenek különbséget a házasságkötés előtt, illetve az utána gyermeket vállalók között.
Ha az Országgyűlés elfogadja az adótörvények módosítását,akkor az első házasoknak 24 hónapig – a családi kedvezmény mellett is – jár a havi ötezer forintnyi adókedvezmény.

A jelenlegi gyakorlat szerint azok, akik már meglévő gyermek mellett döntöttek úgy, hogy összeházasodnak, egyszer vehették csak igénybe a friss házasoknak járó és a családi adókedvezményt. Azok viszont, akik a házasságkötést követő két évben vállaltak gyermeket, a fogantatást követő 91. naptól voltak jogosultak a családi adókedvezményre.
Így az ötezer forintos házassági kedvezményt nem kiegészítette, hanem felváltotta a tízezer forintos, egy gyermek után járó családi adókedvezmény, emiatt ők nem 2 éven keresztül kapták az első házasoknak járó kedvezményt.
A változtatással azt szeretnék elérni, hogy ha már van első házas adókedvezmény, akkor az kivétel nélkül mindenkinek ugyanannyi ideig járjon.

Az új szabály már a 2014. december 31-ét követően megkötött házasságok esetében is alkalmazható lesz. Ezért azok a házaspárok, akiknek tavaly született gyermekük, ha egy önellenőrzéssel módosítják 2015-ös szja-bevallásukat, visszamenőleg megkapják a havi ötezer forintos adókedvezményt.

A KSH adatai szerint tavaly 46 ezer házasságot kötöttek, és 22 ezer volt az első házasok adókedvezményét igénybe vevők száma. A továbbiakban a kedvezmény igénybevételének csak az lesz a feltétele, hogy legalább az egyik házastárs először mondja ki a boldogító igent.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!