Döbbenetes: a szakemberek becslése szerint 4 ezren lehetnek, akik nem tudnak arról, hogy fertőzöttek.



Az AIDS-szűrés elvégzése még mindig fontos, hiszen négyezer HIV-fertőzött nem tud betegségéről Magyarországon, az új hordozok pedig ebből a körből kerülnek ki – hívta fel a figyelmet Szlávik János, a Dél-Pesti Centrum Kórház infektológus főorvosa a szombati, AIDS elleni világnap alkalmából.
 

Az infektológus az M1-en pénteken azt mondta, körülbelül kétezer ember tudja, hogy HIV-fertőzött Magyarországon, évente pedig mintegy 200-300 új hordozót regisztrálnak. Fontos, hogy minél több új AIDS-szűrő állomás legyen országszerte, illetve az otthoni AIDS-teszt terjesztése a magyarországi gyógyszertárakban is hasznos lenne – hangsúlyozta.

Elmondta: a fertőzöttek megfelelő kezelés mellett gyakorlatilag vírusmentesek, nem fertőznek tovább, családot alapíthatnak. A rizikócsoportba tartozóknak – homoszexuálisoknak, intravénás droghasználóknak – kiemelten fontos, hogy elmenjenek szűrésre.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1988-ban döntött az AIDS elleni világnap megtartásáról, hogy ezzel is felhívja a figyelmet a kór elleni nemzetközi összefogásra. Jelenleg nagyjából 37 millió HIV-fertőzött él a világon, a legtöbben Afrikában. Csak kb. 60 százalékuk kap kezelést.

 

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!