Ha vissza akarjuk vezetni, akkor általános iskolában kezdődik a firkálás egy unalmas óra közepén. De tudod, hogy mit is jelent valójában amit rajzolsz?



Van néhány fontos dolog, amit jó, ha tudsz, mielőtt firkálni kezdesz.

Hova firkálsz általában?
Középre: én központúság, az egyén szeret a középpontban lenni, szereti, ha odafigyelnek rá.
A papír tetejére: energikus, szabadgondolkodású, spirituális beállítottságú személy.
A papír bal oldalára: a múlt iránya, a nosztalgiáé, és a sajnálaté. A jövőtől való félelemre is utalhat.
A papír jobb oldalára: ide ritkán firkálnak, és ha mégis, az azt jelzi, hogy az illető nagyon ki szeretné fejezni a belső érzéseit.
A papír aljára: gyakorlatias természetet takar.

 

Kézjegy és vonalvastagság – hangsúly

A kézjegy (a vonások, a vonalminőség) az illető elmeállapotára utal. A vonal vastagsága, a nyomás erőssége mutatja az érzékenységet, vagy az óvatos próbálkozást. Középhangsúlyos vonalak kiegyensúlyozott, magabiztos személyiséget mutatnak. Az agresszív természet nehéz, vastag vonalakat szül, és a papíron benyomódások vagy szakadások keletkeznek. Vegyes vonalak határozatlanságot mutatnak.

Ismétlődő vonalak és minták: Az ismétlés közös vonás az irkafirkákban, mely módszeres, türelmes személyt takar.

Lendületes, energikus vonások: Spontán energikus firkák rendezetlen gondolatokat mutatnak. Kisméretű firkák energiát és türelmetlenséget mutatnak.

Cikk cakk: Ha cikkcakkokat firkálsz, az azt jelenti, megtapasztaltad a valóságot a maga nyers formájában, és szükséged van a kényelemre. A szögletes vonalak fiatal személyre utalnak, akik pl. szeretik a Manga és a Grafitti stílust.

Hullámvonalak: A vízhullámok nagyon szimbolikusak, általában az élet vizét jelentik, – egy folyót, vagy az óceánt. Az óceán idealista, álmodozó természetet jelez, de a vízi sportok szerelmesei is firkálhatnak ilyeneket. A kanyargós szinusz-vonal muzikalitásra és ritmusérzékre utalhat. A hullámvonalak hosszú hajat is szimbolizálnak, vágyat a szépségre és a nőiességre.

 

1. kép:

Arcok: A magyarázat attól is függ, mennyire mutatja az ént, vagy más énjét. Egy egyszerű kör formájú arc, motívum lehet a gyermekkorból, egy eredeti mosollyal azt sugallja, hogy vidám természetű ember vagy. A szép arc gyakran idealizált ön-arckép, azt jelenti, hogy szociális, társasági ember vagy. A csúnya arc azt jelzi, nem vagy emberbarát, és rossz természeted van, de jelezheti azt is, hogy kegyetlen, rossz emberekkel volt már tapasztalatod, vagy a médiából vett archetípusok a boszorkányok, vagy a trollok csúnya arcait veted papírra. Az, hogy egy skicc szép vagy sem, gyakran szubjektív, és a művészi képességeiden múlik. Az irkafirkák gyakran absztrakt ábrák, bár néhány művészi képességű ember képes egészen realisztikus ábrázolásra. A vicces arc firka azt is jelenti, hogy van humorod és önkritikád.

Szemek: Sokan szeretnek szemeket firkálni. A szem, mint a lélek tükre, nagy kifejező készséggel és jelentéssel bír. Kreatív kihívást, és frusztrált művészi tehetséget is mutathat. Néha a vágyat, kívánságot jelzik a szemábrázolások. Ha bámuló szemeket rajzolsz, vagy kulcslyukon kitekintő szemet, akkor valószínű, hogy úgy érzed, túlságosan behatoltak a magánszférádba.

Alakok és pálcikaemberek: Ha pálcikaembereket rajzolsz, az azt jelenti, hogy nagyon korán elakadt a művészi fejlődésed. A magyarázat attól függ, mennyire részletes a figura, kit ábrázol, és mit csinál éppen a képen. Több összetett figurarajzon sokat kell gondolkodni, és általában az már nem irkafirka, inkább művészeti alkotás (ezek tudatos rajzok inkább, mint szórakozott firkálgatások).


2. kép: 

Az alap ház motívum: A ház is egy korai motívum, mely a családiasságot jelképezi. A legalapvetőbb házmotívumot, mely egyszerű négyzet, ill. szögletes alakzatokból áll, általában gyermekek rajzolják: ez egy házhomlokzat, két keresztdeszkás ablakkal és ajtóval. Ez a mesekönyvekből tanult szimbólum, de a különféle egyéneknél függhet a tapasztalatuktól és a kultúrájuktól. Ha felnőttként te is ilyesmit firkálsz, akkor mindenképpen gyermeki éned kerül előtérbe – gyakran a gondtalan gyerekkor visszasírását, vagy a fájdalmas „öregedés” halogatását jelképezi.

A ház és az otthon: Szép tiszta ház azt jelenti, hogy boldog vagy az otthonodban, míg a nem tisztázott vonalak, aszimmetrikus formák, az ablak hiánya, azt jelenti, hogy egyáltalán nem érzed jól magad. Talán azért rajzolsz ilyesmit, mert úgy érzed, túlságosan fogva tartanak. A kéményből eredő füst egy üdvözlő tüzet jelent, bár lehet, hogy ezt befolyásolja az aktuális otthonod szerkezete, a kultúra, és a tapasztalat – a könyveken és a médián keresztül. Ám jelenti a stabilitásra, biztonságra való vágyakozást is.


3. kép: 

Virágok: Egyszerű ismétlődő virágok a gyermekkor vizuális fejlődésében játszanak szerepet, és nagyon népszerű motívumok. A virágokat általában nők rajzolják, de ritkán férfiaknál is előfordulhat. Aki virágokat firkál, rendkívül gyengéd személy, szereti a természetet, és a kertet. Néha gyermeki ártatlansággal bír, vagy valamilyen reménytelen vágyra utal. Az univerzum nőies passzív aspektusát is jelölhetik a virágábrák, és főleg a csillag formájú struktúrák a Napot vagy az Isten fiát jelentik. Hegyes tüskéjű rózsaábrázolások azt jelentik, hogy az illetőt elhagyta a szerelme.


4. kép: 

Geometriai formák: Az általános geometriai formák rendezett és hatékony elmére utalnak. Ezek a formák az általános iskolai matematikából ismerősek, így könnyű lerajzolni őket. Gyakran nagyon szimbolikusak. Ha ilyet vetsz papírra, logikusan gondolkodó, tiszta fejű, racionális, logikus személy vagy. Jól tudsz előre tervezni.

Kör: A kör minden kultúrában megjelenik, mint archetípusos forma, így az örök egészet jelképezi. Nincs kezdete és nincs vége, így egy örök ciklusra utal, a Napkoronghoz köthető, és az éves ciklushoz, a Holdhoz, a kerékhez. Gyakran a Napot jelképezi, főleg ha sugarai is vannak, avagy a Teliholdat. Néhány pár szimbólumrendszerben az univerzumot jelképezi. A teljesség megtapasztalásának vágyát mutatja, vagy azt, hogy túl sok dolog történik körülötted egyszerre.

Négyzet: A négyzet az Univerzum formális, matematikai, és tudományos rendjét jelképezi. Az anyagi világ jelképe és egy kétdimenziós felületet alkot. Jelképezi a kapcsolatot az emberi és az isteni között.
Szeretnéd fenntartani a rendet és a kontrollt. Szereted titokban tartani a gondolataidat.

Háromszög: A vallási szimbolizmusban a háromszög a szentháromság jelképe. A pogány szimbolizmusban a felfelé mutató csúcsú háromszög pengét, vagy kardot jelöl és férfias minőséget, de egyben az asztrológiai tűzjegyeket is. A lefelé mutató háromszög a serleget, ill. a kupát jelenti, és a női minőséget, illetve az asztrológiai vízjegyeket. Néha azt jelzi, hogy szeretnél előbbre jutni a karrieredben vagy társadalmi ranglétrán.


5. kép: 

Spontán absztrakt formák: Formátlan és nem rendezett alakzatok, melyek lehetnek nyitottak, vagy zártak. A vándorló vonal céltalanságot és szétszórtságot jelent. A ritmikus arabeszkek akaratos , makacs, kacér személyiségre, célzottabb vonalak pedig gyötrelemre utalnak.

Tényleg spontán?: Spontánnak nevezzük azt, amely a rend vagy a minta hiányát jelenti. Az emberi agy arra van „bedrótozva”, hogy mintákat keressen még ott is, ahol nincs. Például egy árnyékot összetéveszthetsz egy pókkal – kevésbé katasztrofális mintha ne látnál ott mintát, ahol van – pl. nem látod meg a tigrist a fák között. Nagyon gyakran firkálás közben mintákat gyártunk. Ha spontán módon akarunk mintákat gyártani, ez egy fajta mesterkélt spontaneitáshoz vezethet.


6. kép: 

A perspektivikus rajzolás már egy előrehaladottabb formája a művészeti fejlődésnek, és egy nagyon kielégítő kreatív megnyilvánulás. A 3 D-s dobozok rendszerezett elmére utalnak, és a rutin szeretetére. Jó térérzékkel rendelkező egyénekre jellemző, mert nem mindenki tudja a háromdimenziós formát elképzelni néhány vonalból.


7. kép: 

A létra fokai a hierarchiában való helyedet mutatja, és a spirituális ébredést is jelképezi. Kommunikációt jelez a szintek között, vagy egy felsőbb spirituális szintre való emelkedést. Egy szilárd általános létra céggel, vállalkozással kapcsolatos döntést jelent, egy ingatag létra pedig bizonytalanságot. Talán látsz akadályokat magad előtt, de nem igazán akarod (vagy éppen nem mered), nincs erőd őket leküzdeni.

A nyilak irányt és ambiciózus személyiséget takarnak. Általában az rajzol ilyesmit, akinek komoly céljai vannak, és határozottan el is akarja őket érni. Az ilyen ember mindenáron bizonyítani akar, számára a cél határozza meg az eszközt. Ambiciózusságot takar és sikervágyat. Ez lehet akár egy közös létra, vagy bármilyen egyéni cél. A nyilak árulkodnak még a szenvedélyről és türelmetlenségről is. Az agresszív nyilak cselekvésvágyat tükröznek. Az óvatosan rajzolt nyilak azt mutatják, hogy szeretnél fejlődni, haladni.


8. kép: 

Egy doboz, téglamintával kitöltve akadályt jelez az utadban. Ám ne feledd: bármikor átlépheted. A téglafal a korlátozás vagy a szigor jelképe is lehet, esetleg valamely képzelt vagy valódi rossz viselkedés miatt. Az is lehet, hogy bűntudat gyötör.


9. kép: 

Csillagok, égitestek: Álmodozó és nagyratörő típus vagy, szereted magad reklámozni. Szorgalommal kompenzálod a szakmai hozzáértés és a tehetség hiányát. Rendkívüli optimizmusra utalnak ezek az ábrák, főleg akkor, ha sok kis apró csillagot rajzolsz. A Nap motívum a korai gyermekkorból származik és egy vidám gyermeki állapotra utal.

Szívek: Szentimentális, romantikus alkat vagy. Ám ne feledd: ha szerelmes vagy, érthető, ha szíveket rajzolsz. Forrás: illuzio.cafeblog.hu

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!