A citromot számos betegség esetén eredményesen alkalmazhatjuk. A citrom segít a megfázás tüneteinek enyhítésében, de fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatása is van. Nincs káros mellékhatása mint a gyógyszereknek, ráadásul gyors javulást is eredményezhet.

A só és a bors is hasonló jótékony hatásokkal rendelkezik, így együttesen alkalmazva nagyon eredményes hatásra számíthatunk.

Torokfájás esetén:

A citromlé teába keverve a leghatékonyabb ebben az esetben. Mivel magas a C-vitamin tartalma, jót tesz az immunrendszernek. A meleg teába facsart citromlé nem csak C-vitaminnal tölti fel a szervezeted, de a torokban keletkezett váladék eltüntetésében is segít. A citrom remek antioxidáns, így nem csak megfázás esetén segíthet, már a megelőzésben is nagy szerepet játszhat.

A só is segít a nyák eltüntetésében, ráadásul gyulladáscsökkentő hatása is van.

Hányinger esetén:

A citrom erős illatanyagainak köszönhetően segít a hányinger elűzésében. Egy pohár vízbe facsarjuk bele egy citrom levét és lassan kortyolgassuk, a hatás hamar érzékelhető lesz.

A bors és a só is hasonló hatásokat fejt ki, de ezeket csak kis mértékben érdemes alkalmazni.

Orrdugulás esetén:

A sós vízzel való gőzölés valódi csodaszer! Bújjunk egy nagy törölköző alá, és gőzöljünk forró sós vízzel. Ha ebbe még citromlét is csepegtetünk és borsot is szórunk, akkor könnyebben kiürül az orrban termelődő váladék. Az orrfújás és a tüsszögés természetes egy ilyen gőzölés után, de ez elengedhetetlen ahhoz, hogy kitisztuljanak a légutak.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!