A sok-sok éves tapasztalatban érdemes megbízni.



1. RÁGJANAK RENDESEN, ÉS NEM HÍZNAK EL! A rengeteg emésztési zavar oka a savasodás, ami annak köszönhető, hogy sok szemetet eszünk, és rosszul rágjuk meg az ételt, ami aztán komoly emésztési problémákhoz vezethet. A nyál fertőtlenít, segíti az emésztést. Ha az ember rendesen rág, nem tudja túlenni magát, nem hízik el, időben jelentkezik a telítettségérzés.  

2. IZZADJANAK, LEGALÁBB NAPONTA 10 PERCET! Mert az egészséghez, a fiatalos szervezethez elengedhetetlen a méregtelenítés, a máj és vese tudatos működtetése. Fontos lenne a tisztulás, napi szinten is, ezért sok folyadékot igyunk. A diólevél-, bodza-, nyírfalevél, csalán-, mezei zsurló és galaj teák a legjobbak, ha méregteleníteni akarunk. Hagyjuk magunkat szabadon izzadni, naponta legalább tíz percet. Olyan dezodor vegyünk, ami nem tömíti el a hónaljban az izzadságmirigyeket, hanem csak szagtalanít. Javallott verejtékezni, izzadás-kúrákat tartani megfelelő teák fogyasztásával, hogy elősegítsük főbb méregtelenítő szerveink, így a májunk és vesénk működését. Májunk vonatkozásában érdemes hetente egy gyermekláncfű teát elfogyasztani, vesénkre és májunkra a leghatásosabb az aranyvesszőfű teája.

3. A RÁK ELLENSZERE A LÚGOSÍTÁS A rákos sejtek elszaporodásának a a megelőzéséhez sötét színű gyümölcsöket kell fogyasztani, amiben sok az antioxidáns, tehát olyan, hogy fekete szilva, fekete szőlő, mazsola, fekete szeder. Fontos a sok C-vitamin, amit elsősorban gyümölcsből, zöldségből nyerhetünk ki. Ha tea formájában akarunk C-vitamint bejuttatni a szervezetünkbe (a csipkebogyóban és csalánban például sok van), akkor csak 50 fokig melegítsük fel a vizet, aztán hagyjuk benne 40 percig állni a gyógynövényeket. És igyunk diólevél teát legalább 8-10 héten át.

4. ÓVAKODJANAK A CUKORTÓL! A cukorbetegséget nagy problémának tartja, amit meg lehet természetes úton-módon is előzni. Gyuri bácsi szerint az emberek évente több mint húsz kiló cukrot esznek, nem csoda hát, hogy a szervezet nem tudja termelni az inzulint. A rákos sejtek cukorral táplálkoznak, a gyógynövények, az áfonyalevél, a szederlevél, a málnalevél, a csicsóka viszont segítenek a cukorháztartás egyensúlyának biztosításában. Lassítják a felszívódást, pótolják az inzulint.

5. A MAGAS VÉRNYOMÁS SEM CSAK GYÓGYSZERREL CSÖKKENTHETŐ Sok komoly betegség oka lehet a magas vérnyomás, megelőzésére a galagonya tea, míg idegrendszeri problémákra a pásztortáska alkalmazható.

6. MELLRÁK ELLEN SZILVALEKVÁRRAL, ŐSI SZÉKELY RECEPT SZERINT A székely nők annak idején szilvalekvárral gyógyították a mellrákot. Azóta a tudomány is igazolta, hogy a szilvában 5741 antioxidáns van. Ha rákot szeretnénk megelőzni, akkor együnk sok aszalt szilvát vagy vörös-fekete gyümölcsből készült lekvárt, mert a nyers gyümölcsben sokkal de sokkal kevesebb az antioxidáns. Ezután még egyéb rákos esetekről is mesélt, például a szájrákról. Egy esetben 3 fej körömvirágot kellett a páciensnek megennie naponta tavasztól őszig, meg is gyógyult tőle.

7. NEM MINDEGY HOL ÉS MIKOR GYŰJTJÜK A GYÓGYNÖVÉNYT Minden gyógynövénynek ugyanis megvan a gyűjtési ideje, de minden növénynél nagyon fontos, hogy tiszta legyen, és olyan időszakban szedjük, amikor a legtöbb benne a hatóanyag.

8. ÍGY GYŰJTSÜNK DIÓFALEVELET ÉS CSALÁNT A diófalevél gyűjtésével kapcsolatban elmesélte, mire kell odafigyelnünk. Az alap, hogy a diófalevelet akkor érdemes gyűjteni, amikor már megszabadult a barkájától, kibújtak az új levelek és a fa kipermetezte ragacsos anyagát. Akkortól kezdve két hét alatt megsötétedik a diólevél, és megvastagodik. Ekkortól lehet gyűjteni, egészen addig, amíg a rozsdagomba nem jelenik meg a diólevélen. A július a legbiztosabb hónap, de minden növénynél meg kell nézni, hol tart épp a fejlődésben. A csalánlevelet például akkor kell szedni, amikor tavasszal elkezdi az első bimbót hozni, amikor már kijött a virág, akkor már jó, vagy a sarjúcsalánt ősszel, de az már nem olyan jó. De nem a dátum a lényeg, hanem a növény állapota. Gyuri bácsit nagyanyja úgy tanította – fogd meg, kóstold meg, nézd meg, szagold meg, és amikor olyan, akkor szedd le.

9. IGYUNK PARLAGFŰ-TEÁT Hihetetlen, de ez az egyik leghasznosabb gyógynövényünk. Nagy mennyiségben található benne B37 vitamin, és a kevésbé ismert P2 vitamin. Ásványi anyagokban gazdag, sok vasat, rezet és káliumot tartalmaz, ezen kívül enzimeket és nyomelemeket. Gyógyítja az emésztési problémákat, a rákot, sejtvédő hatásáról csodákat zengenek.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!