Minden munkavállalónak tisztában kell lenni ezekkel a szabályokkal.



Az alapszabadság és a pótszabadság megállapításának alapszabályai nem nagyon változnak, de a korábbi évekhez hasonlóan idén is van olyan hatályosuló jogszabály, amely a munkavállalók egy részére változásokat hoz. 

Fizetett szabadság 2020-ban

A korábban rendes szabadság néven futó fizetett szabadság kiszámításának alapvető szabályai nem változtak 2020-ban. Az összes (rendes) fizetett szabadság 2020-ban is az alapszabadságból és a több címen is járó pótszabadságból vagy pótszabadságokból tevődik össze.A megadott adatok változatlanul a teljes évben dolgozókra vonatkoznak, vagyis tört évben arányosan kevesebb jár mindenből.

Alapszabadság mértéke 2020: Az az alapszabadság, amely minden teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalót változatlanul megillet, 20 nap. Jó tudni, hogy Magyarországon az Mt. szabályai szerint számított éves munkanapok száma 261 és 263 között lehet attól függően, hogy az adott évben éppen hány munkaszüneti nap esik hétköznapra. Ha ezt a számot elosztjuk a kötelezően járó alapszabadság számával, ami ugye 20, akkor kerekítve 13 ledolgozott munkanap után jár egy nap fizetett szabadság.

Ehhez adódnak hozzá a pótszabadságok.

Pótszabadság mértéke, jogcímei 2020-an:

– munkavállaló életkora (25 éves kortól+1, majd 3 évenként+1 nap 45 éves korig. )

– 16 évesnél fiatalabb gyermekek száma (2, 4 illetve 7nap.)

– fogyatékkal élő gyermekek száma ( 2nap/gyermek)

– apaszabadság gyerek születésekor ( 5 illetve 7 nap)

– legalább 50%-os egészségkárosodás (5 nap)

– 18 év alatti munkavállaló (5 nap)

– föld alatt dolgozó (5 nap)

– ionizáló sugárzású munkahely ( 5 nap)

Változás, hogy a központi közigazgatásban dolgozó friss házasok öt nap, valamint a nagyszülők minden unoka születésénél öt-öt nap pótszabadságot kapnak, a gyerekek után járó pótszabadságok pedig a duplájára emelkednek. Eszerint a központi közigazgatásban egy gyerek után négy, két gyerek után nyolc, három gyerek után pedig tizennégy nap pótszabadság jár éves szinten.

A központi közigazgatásban dolgozó édesapáknak járó apaszabadság öt nap helyett nyolc, ikergyermekek esetén hét nap helyett tíz napra emelkedik.

A tört évre vonatkozó arányosítási szabály alapján annak a munkavállalónak, akinek a munkaviszonya év közben szűnik meg illetve év közben kezdődik, csak az adott munkahelyen eltöltött időnek megfelelő mértékű szabadság jár.

Fizetett szabadság kiadása 2020-ban:

A szabadság kiadásának 3 legfontosabb szabálya, amelyek egyben igazodási pontként szolgálnak ebben a témakörben, nem változtak:

– 7 nap szabadságot akkor kell kiadni, amikor a munkavállaló kéri.

– évente egyszer 14 nap egybefüggő szabadság jár (munkaszüneti napokkal együtt értendő)

– 15 nappal korábban értesíteni kell a másik felet

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!