Május elején utaztak ki. Nem hitték, hogy ilyen megtörténhet!



Tanulmányútra érkezett egy magyar csoport a közép-amerikai Nicaraguába. Csakhogy az ország ismét egy polgárháború szélén áll, a magyarok az utcai lövöldözések elől az utolsó pillanatban tudtak elmenekülni.

Május elején utazott ki egy magyar csoport Nicaraguába, hogy kakaótermő területeket látogassanak meg országszerte egy 10 naposra tervezett úton. A magyarok kapcsolattartója biztonságosnak ítélte meg a kinti helyzetet, ezért indult útnak a csoport - írja az Index Gábor, az egyik csokoládégyártó cég képviselőjének a beszámolója alapján.

Nicaraguában április 20. után törtek ki zavargások a 2007 óta ismét irányító Daniel Ortrega rendszerével szemben egy megszorításokat jelentő törvénytervezet miatt. A sandinista kormányhoz hű rendőrség és az ellenzék legaktívabb része, az egyetemi diákság közötti konfliktus eszkalálódott, áprilisban már voltak halálos áldozatok is. Bár a helyzet május elején rendeződni látszott, szombaton ismét újabb halálos áldozatokkal járó összecsapások voltak.

A magyarok beszámolója szerint a megérkezésükkor a bizonytalan helyzet már minden városban érezhető volt. Ezt követően előbb egy békés tüntetést láttak, majd egy Catherina nevű városban már lövöldöztek is a magyar csoporttól mindössze száz méterre, innen azonnal vissza kellett fordulniuk.

Bármerre jártak tüntetésekbe botlottak. Volt olyan település, ahonnan az utolsó pillanatban tudtak csak kimenekülni, mert a város kivezető útjait maszkos fegyveresek zárták le. Végül akkor döntöttek az ország elhagyása mellett, amikor már a szállodájuk közvetlen közelében is lövöldözés tört ki.

Ekkor már a vendéglátók is mondták, hogy evakuálják magunkat. Későbbre szóló jegyük helyett helyet foglaltak egy Costa Ricába tartó gépre. A szállodától a repülőtér nem volt messze, így gond nélkül fel tudtak szállni a járatra. Vasárnap Amszterdamba szerencsésen megérkezett a csoport. Forrás

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!