Betiltották a piknikezést, valamint a sport- és tömegrendezvényeket a megyeszékhely külterületén lévő erdőkben.Több óvintézkedést is hozott az aradi önkormányzat az afrikai sertéspestisjárvány (ASP) terjedésének megfékezés érdekében. Egyebek mellett ideiglenesen betiltották a piknikezést, valamint a sport- és tömegrendezvényeket a megyeszékhely külterületén lévő erdőkben.

A múlt héten két németszentpéteri gazdaságban találtak ASP-vírussal fertőzött disznókat, utólag pedig két másik Aradhoz közeli településen, Zabrányban és Fönlakon is el kellett rendelni kényszervágásokat.

A helyi járványmegelőző bizottság javaslatára az aradi önkormányzat ideiglenesen betiltotta a szabadidős rendezvényeket a városszéli erdőkben, ahol a vírust terjesztő vaddisznók is előfordulhatnak. Így az aradiak közkedvelt piknikező helyén, a Csálai-erdőben is tilos programot szervezni.

A sertéstartókat felszólították, hogy minden egyedet szám szerint jelentsenek be a polgármesteri hivatal agrárosztályán, bárminemű megbetegedést jelentsenek be az állatorvosnak, a külvárosi disznótartóknak megtiltották, hogy állataikat a szabadban legeltessék. A magánszemélyek közti sertéshús adásvételét is betiltották, vágás, sertés vásárlása vagy eladása esetén értesíteni kell az állatorvost, korlátozzák az élőállat-szállítást, a tulajdonosoknak pedig reggel és este is ellenőrizniük kell az állatok állapotát. A sertéspestissel megbetegedett állatok ember általi fogyasztását is megtiltották, mert bár az betegség az emberre nem veszélyes, de vírushordozó lehet.

Arad megyében a múlt hét óta 27 beteg disznót pusztítottak el, tetemeiket pedig megsemmisítették. Forrás

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!