Vérlázító, hogy mennyibe fog kerülni a tojás.



Korábbi években is volt áremelkedés a tojáspiacon, de jellemezően az ünnepek előtt, ami nem tartott sokáig. Most viszont heti szinten emelkedik a tojás ára, és az elemzők szerint már nem fog lejjebb menni.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint szeptemberben több mint 20 százalékkal emelkedett a fogyasztói árindex. A tojást sem kíméli az infláció, sőt, Magyarországon a háború, az aszály és a forintgyengülés együttes hatása miatt heti 20 forinttal emelkedik az ára. 

Az emelkedés nem ma kezdődött. Az agrárszektor.hu már tavaly ilyenkor is azt írta, hogy megszaladt a tojás ára Magyarországon. A cikk akkor átlagosan 35 és 50 forint közötti árakról számolt be.

  • A KSH szerint tavaly szeptemberben 46,2 forintba került a tojás darabja, míg idén ugyanebben az időszakban már 72,3 forint volt az átlagár. Egy termelő szerint jövő hónapra akár 150 forintba is kerülhet darabonként.

Az aszály, a háború és a forintgyengülés sem tett jót a fogyasztói árnak.

Az október 10–16-i hétre az M-es méretű tojás darabja elérte a 108 forintot. Jelenleg 100-120 forint lehet a tojás átlagos fogyasztói ára.

A termelők szerint nagyon közel járunk a tojás árának lélektani határa. 

Az meg fogja állítani a piacot, ha a 150 forint lesz egy darab tojás. Akkor már a bundás kenyeret vagy rántottát is meggondolják az emberek.

 

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!