Az egyiknek számtalan jó hatása van, a másik viszont veszélyes lehet!Sokat hallani a fahéj páratlan egészségügyi hatásáról. Íme néhány a jó tulajdonságai közül:

  • Erős gyulladáscsökkentő tulajdonságának köszönhetően hatékonyan védi szív- és érrendszerünket a fertőzésektől, gyulladásoktól, gátolja a vérrögök kialakulását az artériákban.
  • Csökkenti a vér rossz koleszterin szintjét (LDL-koleszterin), ez által segít megelőzni a szívbetegségek kifejlődését.
  • Hatékonyan javítja az agy működését, emellett pedig nyugtatja az idegrendszert.
  • Csökkenti az ízületi gyulladások kialakulását, emellett pedig erős fájdalomcsillapító hatással is rendelkezik. 
  • Gyulladáscsökkentő hatásainak köszönhetően hatásosan védi a szívet a környező artériákat a sérülésektől és fertőzésektől. A lerakódások és méreganyagok, amelyek lassan felhalmozódnak, szív- és érrendszeri betegségekhez vezethetnek.
  • A fahéjról több tanulmányban is kimutatták, hogy csökkenti a ráksejtek szaporodását. Minimalizálja a rákos sejtek számát a testben, sőt, a rendszeres fogyasztása megelőzi a rákot. A fahéj a leukémiás és limfómás ráksejtek növekedését is lassítja.
  • Védelmet nyújt több idegrendszeri probléma ellen. Ez a természetes és erős hatóanyag több neurodegeneratív betegség, például az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór, a sclerosis multiplex, az agydaganatok és az agyhártyagyulladás kialakulását képes megelőzni vagy visszafordítani.

KI ne szeretné ezt a sok jótékony hatást megtapasztalni. Ám nem minden fahéj egészséges számunkra!

Körültekintés nélkül, fűszeresnél vásárolt fahéjat ugyanis nem ajánlatos  folyamatosan nagyobb mennyiségben használni, 

A legtöbb ember viszont nem tudja, hogy valójában két fő fajtája kapható ennek a fűszernek. És ez a két fő fajta a ceyloni és a kasszia. Ez utóbbit kínai fahéjként is ismerik. Mindkettő egészséges, de a cassia károssá válhat amennyiben nagyon sokat eszik belőle valaki. A benne található olajok (eugenol, kumarin) irritálhatják a száj, a gyomor és a belek nyálkahártyáját vagy vérzékenységet okozhatnak. A fahéj gyógyászati alkalmazása csak olyan speciális készítményekben engedélyezett, amelyekből ezeket az összetevőket már kivonták!

Már egy teás kis kanál cassia fahéj kumarin tartalma meghaladja  az elfogadhatóság felső határát.


A kasszia a Cinnamomum cassia nevű fa kérge. ( A fenti képen balra.) Sötétbarna színű, vastagabb rudakká tekeredik össze szárításkor és ezért jobban néz ki, mint a ceyloni fahéj. Olcsó, az élelmiszer üzletek polcain található fahéj a szinte kizárólag kasszia. A cikk feletti fotón a baloldali sötétebb rudakról van szó.

A Ceyloni vagy “valódi fahéj” Sri Lankáról és Indiából származik. A Cinnamomum verum nevű fa belső kérgéből készül. Sárgásbarna színű és szárításkor vékony, lemezes rétegre válik szét.  (a képen jobbra) A ceylon fahéj drágább mint a kasszia. Finomabb és enyhébb édeskés ízű. Desszertek ízesítéséhez előnyösebben alkalmazható.

Aki tehát gyógyászati célból szeretne fahéjat használni, legyen körültekintő a választásnál! 

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!