Az immunerősítés, gyulladáscsökkentés, fájdalomcsillapítás legkíméletesebb de egyben páratlanul hatásos módszerei. És még kellemes is!Tudományos tény, hogy az emberi szervezet állapota javul, ha a gyógyító kezelés vízben történik. A gyógyvizes fürdőknek, terápiáknak nálunk is nagy hagyománya van, ahol a test mellett a lélek is felpezsdül, újra harmóniába kerül, hiszen csökken a stressz, a fáradtság, az idegesség szintje. A fürdő még hatásosabb, ha gyógynövények is kerülnek a vízbe.

A hideg-meleg víz váltakozása

Az ókori görögöknél, – Hippokratész, és később a középkorban egy arab filozófus, Avicenna, – gyakran alkalmazták a hideg-meleg víz változásával kifejlesztett terápiás kezelést, amelyet egy speciális masszázs is követett. Ez a módszer nagyszerűen serkenti a vérkeringést, az emésztést, segít megszabadulni a fölösleges testváladékoktól, erősíti az izmokat, az idegrendszert, az immunrendszert és a szívet, valamint ellenállóbbá teszi a szervezetet az extrém hideg, illetve meleg időjárással szemben is.

Odahaza is kipróbálhatjuk ezt a terápiás módszert: egyszerű az egész, álljunk be a zuhany alá, majd kezdjük a meleg vízzel, 40 másodpercig hagyjuk, hogy folyjon a víz, ezután 20 másodpercig engedjünk hideg vizet a testünkre. Ezt a váltakozást kell naponta 3-8 percig csinálni. Lényeges viszont, hogy mindig hideg vízzel kell befejezni a kezelést, hogy a vérerek összehúzódjanak, és ne fázzunk át nagyon, míg megtörülközünk. Ezután a nedves törülközővel masszírozzuk át a bőrünket, dörzsöljük meg alaposan.

Ha nincs módunk az egész testes váltófürdőre, akkor a lábunkon végezzük el a vízkúrát. Egy lavórba tegyél minél melegebb vizet, a másikba pedig minél hidegebbet. (legjobb, ha pár jégkockát is beleraksz. Az előbb leírt 40/20 másodperces váltással csináld végig. 

A gyógynövényes fürdők időtartama 15–25 perc között szokott váltakozni, attól függően, kinek mennyire esik jól, ha elmerülhet a vizes, gyógyító kényeztetésben. Egy relaxációs zene is jól jön ilyenkor.

Kamillás fürdő - fájdalom- és gyulladás csökkentő

    5 liter forró vízbe tegyünk bele 300 gramm kamillavirágot, és hagyjuk úgy 2 óráig. Ezután szűrjük le és adjuk hozzá a fürdővízhez. Segít megszüntetni a hátfájást, a gyulladásokat, és az egész szervezetet felfrissíti. A víz hőmérséklete 35 Celsius fok kell legyen.

Zsályás fürdő - vérnyomás, asztma, bőrproblémák esetén

    5 liter forró vizet öntsünk rá 200 gramm zsályavirágra, hagyjuk állni 2 órát, majd adjuk hozzá a fürdővízhez, amelynek hőmérséklete 34 Celsius fok kell legyen. Jót tesz a magas vérnyomásban, az asztmában, a bőrbetegségekben, a gyulladásokban szenvedőknek.

Sósvizes fürdő  - immunerősítő, nyugtató

    Tegyünk 2 kg sót a fürdővízbe, és kevergessük addig, míg teljesen felolvad. Az ilyen sós fürdő megnyugtat, enyhíti az izomfájásokat, erősíti az immunrendszert.
 

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!