A teljes növekedési folyamatot figyelembe véve a növény csíraállapotban tartalmazza a legtöbb enzimet. A csírával a szervezet lényegesen könnyebben boldogul, mint a száraz vagy hőkezelt maggal. A mag tulajdonképpen a fiatal növények „tápanyagraktára”, amely ellátja őket a növekedés megkezdéséhez és a fejlődéshez szükséges energiával. A csírából a tápanyagok könnyebben felszabadulnak.

Ásványi anyagok és vitaminok halmozódnak fel a csírában, méghozzá az emberi szervezet számára könnyen felvehető formában. A növény fejlődése során ebben a fázisban tartalmazza a legnagyobb mennyiségű enzimet, amely segíti a hasznos anyagok felszívódását.

A magban található keményítő a csírázás során egyszerű cukrokra bomlik le, mely azonnali energiaforrás a szervezetünk számára. A magban lévő összetett zsírok is alkotóelemeikre esnek szét, ezáltal a csíra olajtartalma könnyebben emészthető. A mag fehérjéi aminosavakra bomlanak, sőt, a csírában újabb aminosavak keletkeznek, így a csíra fehérjetartalma magasabb a magénál.

Számos kutatóintézet beszámol a csírák fogyasztásának gyógyító, fiatalító hatásáról. Az öregedés megállításával és visszafordításával kapcsolatos klinikai kísérletek során felfedezték, hogy a nukleinsavak, melyek minden élő sejt magjában, így a csíráéban is megtalálhatók, rendkívüli módon képesek megelőzni az öregedést.

A csírák azért vannak fiatalító hatással az emberi szervezetre, mert nagy mennyiségben tartalmaznak RNS-t és DNS-t, fehérjéket, valamint egyetlen élő sejtjükben minden alapvető tápanyag megtalálható.

A csírafogyasztás – a csíra magas klorofilltartalma révén – segít a vérszegénység leküzdésében is. A klorofill és a hemoglobin kémiai összetételét tekintve nagyon hasonlít egymásra, és sok tudós jutott arra a következtetésre, hogy a klorofilltartalmú ételek nagyon gyors vérépítő hatással bírnak.

7 tuti csíra, amellyel támogathatod az egészségedet

A csírák között vannak lágy, markáns, pikáns és kifejezetten csípős ízűek is.

Búzacsíra

- A klorofill segíti a vér oxigénszállítását, tisztítja a májat, egyensúlyban tartja a vérnyomást, elősegíti a vércukor szinten tartását, növeli a radioaktív sugárzás elleni védelmet, segíti az emésztést
- Gyulladásgátló, baktériumölő hatású, hurutoldó
- Erősíti az idegrendszert
- Potencianövelő

Zab

- Magas a B-vitamintartalma, mely elengedhetetlen az idegrendszer helyes működéséhez
- Magas az E-vitamin tartalma, mely a bőrt, a hajat és az immunrendszert erősíti

Lencse

- Rosttartalma kiemelkedő
- Koleszterincsökkentő
- Mézga- és pektintartalma miatt az étkezések után hirtelen fellépő vércukorszint-emelkedést jelentősen csökkenti, ezért alkalmas a cukorbetegek diétájának kiegészítésére
- Jelentős a magnézium-, vas-, cink- és krómtartalma

Szójabab

- Tartalmazza az összes nélkülözhetetlen aminosavat
- Magas az E-vitamin, réz-, cink- és lecitintartalma

Mungóbab

- Kiemelkedően magas a fehérjetartalma
- Jelentős a vas- és C-vitamin tartalma
- Csíráztatott formában könnyen emészthető, nem okoz bélgázosodást

Bazsalikom

- Gyulladáscsökkentő
- Immunerősítő
- Eredményes emésztési zavarok, puffadás esetén
- Vizelethajtó, vesetisztító
- Kőoldó

Vöröskáposzta

- Fekélygyógyító
- Gyulladáscsökkentő
- U-vitamint tartalmaz, ami a nyálkahártyák egészségét biztosítja
- Táplálja a bőrt
- Tisztítja a vért
- Javítja a látást
- Keringésjavító
- Magas kálciumtartalmú

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!