A mentálisan ép aggyal rendelkezők egyformán így látják.A Hannover Medical University és a University College London kutatói vizsgálták meg emberek agyát MRI-készülék segítségével, miközben ezt a képet mutatták meg nekik. A kísérlet arra irányult, hogy demonstrálni tudják, milyen különbségek vannak egy mentálisan ép és egy mentálisan beteg ember agyi működése között.

A megoldás nem is olyan egyszerű: a kép ugyanis valójában homorú, azonban az egészséges embereknek domborúnak kell látni azt.

A megoldás attól válik bonyolulttá, hogy az egészséges emberek agya 'egyszerűsítő funkciót' dob be az ilyen optikai illúziók feldolgozására. Vagyis az egyébként homorú képet nézve az agyunk előhívja az arcokról való általános emlékeinket, ennek hatására okosan felülírja a homorú látványt és a számára ismerős 'mátrixba' helyezi bele azt. Vagyis domborúnak kell lássuk a képet, ha az agyunk vizuálisinger-feldolgozási funkciói megfelelően működnek. Ellenkező esetben valamilyen mentális betegség, jellemzően skizofrénia állapítható meg azoknál, akiknél ez az 'átalakítás' nem történik meg.

Vagyis ha számodra egy egy homorú kép, akkor lehet, hogy mentális problémáid vannak.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!