A szerdai lesz a legerősebb, ami viharos szelet hoz magával.



Hosszú ideig élvezhettük a vénasszonyok nyarát, de az ősz most a hűvösebb arcát mutatja meg nekünk.

Az előrejelzések több hullámban érkező lehűlést prognosztizálnak, melynek első felvonása egy vasárnap jött hidegfront által érkezett meg. Ennek hatására elbúcsúztunk a 20 fok környéki hőmérsékletektől, nagy területre kiterjedő jelentős mennyiségű csapadékot viszont nem hozott magával. Szelesebbre fordult az idő, ami mindenképpen jó hír a légszennyezettség szempontjából.

Nemzeti ünnepünkön is érkezik egy front felhős, szeles időt és kevés esőt hozva magával.

Szerdán egy ettől erősebb hidegfront érkezik, mely mögött viharos széllel zúdul majd a Kárpát-medencébe az északi sarkkör környékéről jövő hideg levegő. Az alábbi térképen jól látható, hogy Európa középső része egy anticiklon és egy ciklon közé fog ékelődni. A két időjárási képződmény találkozásánál egy határozott északnyugati áramlás alakul ki, és ezen keresztül jut le majd hozzánk a hideg levegő.

A front szerda hajnalban érkezhet meg északnyugat felől. Ekkor az északi tájakon már viharossá fokozódhat a szél, később pedig országszerte 60-80 km/h-s széllökésekre lehet készülni. A szeles idő mellé már helyenként kiadósabb mennyiségű csapadék is társulhat, néhol zivatar sem kizárt, ugyanakkor a Kékestetőn hajnalban, reggel átmenetileg havas eső is előfordulhat. A napközbeni hőmérsékletek sokfelé 15 fok alá csökkenhetnek, de egyes helyeken akár a 10 fokot sem érheti majd el a maximum, viszont a front érkezése előtt délnyugaton még akár 17-20 fok közötti értékeket is mérhetünk. 

A szél csütörtökön még sokfelé erős lehet, de viharos lökésekre már csak helyenként számíthatunk. Forrás

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!