Ha baleset történik, januártól ezt kell tenned!



A kék-sárga papíros baleseti bejelentőlap helyett januártól elég lesz egy okostelefonos applikáció.
Az applikációt most véglegesíti a Magyar Biztosítók Szövetsége. 

A kék-sárga balesetbejelentő nyomtatványt elég gyakran használjuk. Ötmillió kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) van az országban, és 160 ezer baleset történik egy évben. Vélhetően nincs autós, aki ne utálná ezt a papírt, elég kellemetlen pillanatokban kerül elő, bonyolult, nincs rajta elég hely, és az autósok jelentős része nem is tart magánál ilyet. Elvileg a biztosítóknál beszerezhető.

A Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) éppen ezért indokoltan fejlesztette ki az új applikációját. Az ötlet alapja, hogy Magyarországon az autós balesetek nagy többségében mindkét félnél van okos eszköz. Bár még mindig van hová fejlődni, de az országban már 80 százalékos az internet-penetráció és 65 százalékos az okostelefon-telítettség.
A digitális megoldás mindent tud, ami az ilyen regisztrációs ügyintézéseknél hasznos. Vagyis ha valaki egyszer már vette a fáradságot, hogy beüsse a gépkocsija, a biztosítója vagy a saját személyes adatait, a további felhasználások esetén ezek már automatikusan betöltődnek.

A probléma természetesen az, hogy jó eséllyel ritka az a felhasználó, aki „esemény előtt', vagyis már otthon a kényelmes karosszékben töltögetne, bár a kitöltött app biztos nagy segítség. Amúgy a felület okos, egyetlen gombbal elérhető a segélyhívó, a baleseti szituációkra mindenféle panel kiválasztható, lehet fotót, videót is küldeni a biztosítónknak, különböző színekkel vannak kijelölve a kötelező , az opcionális elemek, és pirosan villog a ki nem töltött, de kötelező elem.

Az e-kárbejelentő sikere természetesen attól függ, hogy mennyien használják majd. Ha nagyon sokan, akkor a szervezők álmaiban mindenféle pótlólagos haszon is lebeg, például az, hogy a közlekedésmérnökök információt kaphatnak a baleseti gócpontokról.

Egyelőre azonban az is kihívás lesz, hogy egy-egy balesetnél mindkét fél elfogadja a lepapírozás helyett a kütyünyomogatást. Ha a szándék és a regisztráció megvan, akkor viszont már praktikus a megoldás, nem kell hozzá mindkét sofőrtől bejelentés, hanem a regisztrációs PIN-kódok integrálásával egy telefonról jelenthet be a két fél.

A fogyasztói tesztek sikeresek voltak, így januártól már élesben működhet az app. Mellette természetesen megmarad a papíralapú verzió is. Forrás

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!