Megvadult lódarazsak támadtak egy csoport kirándulóra a hétvégén.



Megvadult lódarazsak támadtak egy csoport kirándulóra a hétvégén. 18 ember megsérült. A csípések miatt 13 sérültet kórházba szállítottak. Gyerekek nincsenek közöttük, és egyikük állapota sem életveszélyes – jelentette hétfőn a Der Westen című hírportál.

Az eset vasárnap délután történt a németországi Karlsruhe közelében, Weingarten településen egy szüreti fesztiválon. Egyelőre nem tudni, hogy a lódarazsak miért támadtak. Valószínűleg valaki túl közel merészkedett a fészkükhöz, amely egy cseresznyefa odvában van.
A helyszínt lezárták, jelzőtábla figyelmezteti a sétálókat arra, hogy a veszedelmes rovarok fészket raktak a fában.

Most vizsgálják a darazsak szokatlan agresszivitásának okát, és azt is, hogy áthelyezzék-e a fészket. Mivel a lódarazsak Németországban a különösen védett fajok közé tartoznak, fészküket csak az illetékes természetvédelmi hatóság engedélyével lehet áttelepíteni.

A szakemberek felhívják a figyelmet, hogy ha valaki nagy darázsfészket lát, ne kezdjen magánakcióba, mert tragédia lehet a vége.

Ezek a rovarok ragadozó állatok, ösztönből szúrnak, ráadásul a fullánkjuk nem szakad ki, mint a méheknek. Szívós lényekről van szó, egy centi hosszú lárváik még 24 órával a lepermetezésük után is életképesek, még akkor is mocorognak a fészekben.

Ha valaki allergiás a csípésre, akkor az komoly kockázat, akár az életébe is kerülhet – figyelmeztet a szakember. Már egyetlen lódarázs is rengeteg mérget tud bejuttatni az ember szervezetébe, ami egy felnőtt számára is rendkívül veszélyes. A darázs mérge roncsolja a testszöveteket, a “küzdelem” helye még évekkel később is látszódhat a bőrön.

FONTOS!
Házilagos módszerekkel, például pörzsölővel életveszélyes próbálkozni. Ha valaki talál egy nagyobb darázsfészket, ne közelítse meg, hanem értesítse a szakembereket, ők majd megfelelő módon gondoskodnak a rovarok ártalmatlanná tételéről, elszállításukról.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!