A karácsony előtti hajrá után most itt a januári bevásárlási láz.



A karácsony előtti hajrá után most itt a januári bevásárlási láz ideje: egyrészt megkezdődik a "csereidőszak" és az ajándékutalványok felhasználása, másrészt hatalmas akciók indulnak az üzletek többségében. Nem csak a ruházati láncokban vannak jelentős leárazások: a lakberendezési holmikat és a műszaki cikkeket forgalmazó üzletek kínálatában is érdemes körülnézni a következő napokban, hetekben.

A karácsony előtti hetekben bármelyik bevásárlóközpontba is ment az ember, óriási tömeggel találkozhatott, a vásárlási láz vélhetően még az egy évvel korábbit is túlszárnyalta. Bár januárban ehhez képest általában kissé visszaesik a kereslet, megindul a karácsonyi ajándékok cseréjének időszaka, és szinte mindenhol megkezdődnek a nagy januári akciók - akár 50-70 százalékos leárazásokkal.

A nagy akciók annak köszönhetőek, hogy a kereskedők szeretnének megszabadulni a készleteiktől, így az árak várhatóan folyamatosan csökkennek majd a következő hetekben. Ismét lehetnek áfamentes napok, amikor 20-25 százalékkal olcsóbban lehet megvásárolni a termékeket.

Az ünnepek utáni időszakra, egészen január végéig a KIKA-nál is tart még a vásárlási őrület: a tapasztalatok szerint az emberek kihasználják a leárazásokat, az utolsó darabos akciókat. Január 7-8-án pedig minden termékre 13 százalék kedvezményt kínál a lakberendezési áruházlánc. Az olyan termékeknél azonban, amelyek nap mint nap használatban vannak, érdemes a minél jobb minőségű darabot választani, akkor is, ha az kissé drágább és nincs leárazva, hiszen hosszú távon költséghatékonyabbnak bizonyul.

Az Extreme Digital is nagyszabású leárazással kezdte az idei évet: több mint négyezer termék árából nyújt kedvezményeket 1-70 százalék közötti mértékben.

A kereslet mindig januárban a legnagyobb az első negyedévben, nagyjából a decemberi forgalom harmadát bonyolítja ilyenkor a műszaki áruház, egy átlagos nyári hónaphoz képest pedig ötödével magasabb a forgalom. Sokan az éves megtakarításaikat vagy az év végi jutalmukat, 13. havi fizetéseiket költik el: a tartós fogyasztási cikkek, nagyháztartási gépek, mobiltelefonok és notebookok népszerűek ezekben a hetekben.

A Media Markt szintén előnyös évindító ajánlatokkal várja a vásárlókat: a nagyobb háztartási gépek, mint a hűtők, mosogatógépek és mosogatógépek is jelentős kedvezménnyel vásárolhatók, illetve a szórakoztatóelektronikai kínálatban (okostévék, mobiltelefonok, laptopok, notebookok) is érdemes körülnézni.
Mivel karácsonyra számos vásárlónk lepte meg szeretteit ajándékkártyával, illetve készpénzzel, januárban is igen sokan keresik fel az áruházainkat.

A Decathlonban a január sosem holt időszak, hiszen sokan ilyenkor szerzik be téli sporteszközeiket, ruházati termékeiket.
A sportszerlánc a többi kereskedővel ellentétben már több éve nem tart klasszikus kiárusításokat, inkább igyekszik egész évben alacsonyan tartani az árakat (tehát januárban is), hogy ne "ragadjanak bent" termékek nagy mennyiségben.

A vásárlás intenzitása ebben az időszakban nem az akcióktól függ, hanem főleg az időjárási viszonyoktól, egy nagyobb havazás például komoly extra forgalmat jelent az áruházláncnak. Forrás: pénzcentrum

► KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!