Mit szólsz? A gumicukor ugyanattól az anyagtól fénylik, mint az autók, és a ketchup gyógyszer is lehet. Vannak még további meglepetéseink!A ketchup, mint gyógyszer
Az 1800-as évek végén a paradicsomot valóságos gyógyszernek gondolták. Persze, tény, a paradicsom egészséges, és valóban van néhány, az egészségre jótékony hatása, de nem gyógyszer. Egy ohioi orvos az 1830-as években azt állította, hogy a paradicsom gyógyítja a hasmenést és az emésztési zavarokat. Ebben annyira hitt, hogy tulajdonképpen megalkotta a mai ketchup ősét, amit gyógyhatású szerként árult.

A burgonya képes elnyelni és visszaverni a wifijelet
Amikor 2012-ben új Boeing gépeken ki akarták kipróbálni vezeték nélküli internet jel erősségét, a tesztidőszakban óriási burgonya halmokat tettek az ülésekre. Magas víztartalma és kémiai összetétele miatt a burgonya ugyanúgy elnyeli és visszaveri a rádió- és vezeték nélküli jeleket, mint az emberi test.

A banán egy bogyós gyümölcs
A banán – az uborka és a kivi mellett – bogyónak minősül, amíg az eper, a szeder és a málna nem. A botanikus értelemben vett bogyónak történő minősítéshez a gyümölcsnek egy virág egy magházából kell kifejlődnie – ezt a kritériumot a banán teljesíti. Ehhez képest a málna, az eper és a szeder ugyan egyetlen virágból, de több magházból fejlődnek ki.

Mogyoróvajból gyémánt?
Az alkímia sokakat érdekelt és érdekel a mai napig, de a mogyoróvaj gyémánttá alakítása talán még őket is meglepné. A németországi Bayerisches Geoinstitut kutatói felfedezték, hogy a mogyoróvaj annyira magas széntartalommal rendelkezik, hogy akár gyémánttá is alakíthatnák. Ehhez mindössze az oxigént kellene kivonni a mogyoróban található szén-dioxidból, majd a hátra maradt szénre hatalmas nyomást gyakorolni.

A gumicukrok ugyanattól lesznek fényesek, mint az autók
Sokan rajonganak a gumicukrokért, még akkor is, ha – finoman szólva – nem az egészséges étkezés zászlóshajója. Íme, egy újabb adalék, a szó szoros értelmében: a gumicukor pont attól az anyagtól fénylik, amit a kocsik fényezésénél is használnak. Ez az anyag a karnauba viasz.

A lazac húsát színezik
Amíg a vadonélő lazacok húsa a sok elfogyasztott garnélaráktól színes, addig a mesterséges körülmények között tartott lazacok fehér színűek. Mivel a lazacok húsát rózsaszínűnek ismertük meg, a gazdaságokban mesterséges úton érik el a színhatást: karotinoidokkal, növényi pigmentekkel dúsítják a halak táplálékát, ami rózsaszínre festi a húsukat.

Az érett áfonyával akár labdázni is lehetne
Mi jut eszedbe az áfonyáról? Megfesti a nyelvet, finom sütemények, desszertek készíthetők a hozzáadásával, és persze, magában is ízletes. De egy valamiről még a Hupikék Törpikékben sem hallhattunk: az áfonyát bizonyos helyeken pattogó bogyónak nevezik. A név eredete pedig egészen prózai: teljesen érett állapotban az áfonya visszapattan, ha a földre esik.

Az amerikai almás pite egyáltalán nem amerikai
Itthon egészen mást értünk almás pite alatt, mint Amerikában – legalábbis a formájában. Ha máshol nem is, de az amerikai filmekben biztos láttad már, hogy néz ki a pitéjük – elég Jim Levenstein nagy jelenetére gondolni az Amerikai pite című filmből… Az ott ismert almás pite receptje azonban eredetileg egy középkori angliai recept, a rácsos megjelenés pedig a hollandokhoz kapcsolódik.

A fehér csokoládé valójában nem csokoládé
Neve ellenére a fehér csokoládé valójában nem tartalmaz olyan összetevőt, amitől a csokit csokinak tekintjük. Miután a kakaóbabot megerjesztették, aszalták, meghántolták, majd megőrölték, kinyerik a zsírt, ami maga a kakaóvaj. A szárazanyag pedig maga a kakaópor, amiből a fehér csokiba nem tesznek. A fehér csoki cukor, tejszármazék, vanília, lecitin és kakaóvaj keverékéből áll. Forrás

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!