Veszélyben a számítógépek! Nézd meg mi utal arra, hogy vírusos a géped!Magyarországot is elérte az a világméretű kibertámadás, amit pénteken este indított egy hackercsoport.
A számítógépes támadás áldozatául estek a nagyobb európai országok, az Egyesült Királyság, Franciaország, Olaszország, Törökország, Ukrajna, de Kínát is elérték a kalózok. Az úgynevezett zsarolóvírussal végrehajtott világméretű támadás 74 országra terjedt ki. Szakértők szerint a támadássorozatot ransomware vírussal követték el, amely láncfertőzést okozott az egymással összeköttetésben lévő számítógépes rendszerekben.

Hogyan vehető észre, hogy fertőzött egy gép?

A felhasználók háttérképe megváltozik, egy visszaszámlálás jelenik meg rajta azzal az időtartammal, ameddig a gép tulajdonosa kifizetheti a váltságdíjat, különben a kiberbűnözők törlik összes adatát.

Angliában a kórházak informatikai rendszereit, Spanyolországban vállalati rendszereket, Németországban az állami vasút hálózatát érte el a támadás, Romániában a kormányzati szervereket is megpróbálta megfertőzni a vírus, de ők ki tudták védeni a támadást. Magyarországon állítólag a Telenor rendszerét is elérte a vírus - írta az inforadio.hu. 

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!