Jobb lesz mint a Burger Kingben!



Az édesburgonyának  nem csak a színe különleges, de az összetétele is más, mint a hagyományos krumplinak: vitaminban gazdag, egészséges zöldség.

A legnagyobb kedvencet, a hagyományos sült krumplit is ki lehet váltani édesburgonyával. A bő olajban sült ételek korántsem egészségesek, sőt, nem is alakbarátak, ezért érdemes sütőben, minimális zsiradékkal sütni.

Hogyan készül?

A krumplihasábok maximum 1,5 centiméter szélesek legyenek. Ha túl vastagra vágod, nem lesznek roppanósak.

Ahhoz, hogy biztosan ropogós legyen a külsejük, egy egészen egyszerű hozzávalót is használnod kell, méghozzá a keményítőt.

Sütés és olajozás előtt kicsit meg kell hintened a krumplikat vele. Arra is figyelj, hogy a hasábok ne legyenek túl szorosan egymás mellett. 

220 fokon sül tökéletesre a krumpli. Ha alacsonyabb a hőfok, nem lesz ropogós, ha magasabb, akkor meg csak megég. Félidőnél ne felejtsd el átforgatni a krumplikat és egyszer kinyitni a sütő ajtaját, hogy a felesleges gőz távozni tudjon. 

Ízesítés

Sütés előtt sóval és fokhagymaporral szórd meg a krumplikat. A többi fűszert, beleértve a chiliport, a füstölt paprikát és a borsot is, sütés után szórd a zöldségre, hogy ne veszítsék el az erejüket.

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 3 darab közepes méretű édesburgonya
  • 1 ek keményítő
  • fél tk só
  • fél tk fokhagymapor
  • 1 ek olívaolaj
  • ízlés szerint bors
  • ízlés szerint cayenne-bors
  • ízlés szerint füstölt pirospaprika

Így készítsd édesburgonyából a hasábburgonyát:

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. 

A batátákat tisztítsuk és hámozzuk meg, vágjuk őket körülbelül másfél-két centiméter vastag hasábokra. Törekedjünk arra, hogy egyforma darabokat vágjunk. 

Tegyük egy tálba a hasábokat, szórjuk rájuk a keményítőt, a sót és a fokhagymaport. Addig rázzuk, amíg be nem fedi mindenhol a krumplikat a fűszeres keményítő. Permetezzünk rájuk olívaolajat, ügyelve, hogy mindenhol érje a hasábokat. 

Egy sütőrácsra fektessünk sütőpapírt, tegyük rá a krumplikat úgy, hogy ne legyenek túl sűrűn. 

Süssük 15 percig, majd vegyük ki a sütőből őket, forgassunk rajtuk egyet. Tegyük vissza a tepsit, süssük további 10 percig a krumplit. Figyeljük közben, mert nagyon hamar megéghet.

Fűszerezzük paprikával, cayenne-borssal, forrón kínáljuk.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!