... és valóban mint ha rendes húslevest ettem volna.



Ez egy olyan leves amiben nincs hús  de húsleves kinézete van, sőt még az íze is vetekszik vele.

Rendkívül egészséges. vegetáriánusok is fogyaszthatják. A leves főzéséhez csak a zsenge tök jó! Ilyenkor még a tök belseje szivacsos, és egyben kiemelhető a tökből. A magjai is zsengék és a szivacsos réteg között csücsülnek, és éppen hogy lehet őket látni. A leves gyöngyözését a magban található olaj adja meg, ezért is hasonlít annyira az igazi húsleveshez.

Öreg főzőtök, aminek a belseje lágy, nyálkás már nem jó a leves főzéséhez !

Főzőtök beléből és magjából készült, és tulajdonképp ugyanúgy kell ízesíteni mint egy húslevest (hús nélkül)!  Nem csak a mag, hanem az egész bél, amit egyébként eldobnál.

Miután megfőtt le kell szúrni, de a mag az íz miatt fontos!  A magot muszáj bele főzni mert abból fő ki az olaj.

Hozzávalók:

  • 1 db nagyobb spárgatök magos belseje (amit különben kidobnánk)
  • 1 db vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 3 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 1/2 fej zellergumó
  • 1/2 fej karalábé
  • 2 szál újhagyma zöldje
  • 1 db kisebb zöldpaprika
  • 1 db kisebb paradicsom
  • 1 tk szemes fekete bors
  • 1 ek só

Tapasztalatok:

Csilla: -Tényleg!!… a tökmag olaj nagyon finom…. és az pedig belefő!!! Kezdek én is megvilágosodni! Tényleg ki fogom próbálni!

Katalin: – Mindig együtt főzöm a zöldségekkel, fűszerekkel. A végén leszűröm, kiveszem a zöldségeket. Egyszerű, mert mindent csak beledobálok. Kevesebb energia… Én sem hittem, hogy ez működik, de nagyon finom leves lett belőle. Én pont úgy készítettem, mint a húslevest (persze a tököt nem sokáig főztem, ) aztán bele minden.

Ibolya:  –Gyerekkoromban Pozsonyban ettem először, de attól kezdve minden nyáron megcsináljuk, ha tökfőzelék az ebéd. Jól bezöldségelem és teszek bele erőleves és marhahúsleves kockát. Nekünk ízlett, de van aki nem szereti.

Zsóka: – Én már csináltam, külön megfőztem a tökbelet majd szűrőn átszűrtem, és hozzáöntöttem a zöldségekhez, majd azzal főztem még egy kicsit. Külön kifőztem a levestésztát. Szép tiszta volt! A zöldségek ugyanazok mint a húslevesbe, az ízesítés is. Tulajdonképpen zöldség leves! Nekem ízlett.

Istvánné: – Így van előbb meg kell főzni a tök belét enyhén sós vízben és teaszrőn leszűrni, hogy ne legyen zavaros. Utána már be lehet zöldségezni és fűszerezni ahogy a húslevest is készítjük. Utána már nem kell leszűrni, de én a tésztát külön főzöm ki mert ha belefőzöm és marad belőle felszívja a tészta a levest és hamarabb is savanyodik meg. 

Valéria: – Igen, régen mikor hús alig volt, ez volt a 'húsleves',és nagyon finom volt. Bizony anyáink, nagyanyáink szinte a semmiből is tudtak ízletes étkeket varázsolni az asztalra. Én is főzőm rendszeresen, ugyanúgy zöldségelem, mint a húslevest. Nagyon finom és szép tiszta.

Katalin: – Nagyon imádom, a főzőtök belsejét a magvakkal felteszem főni,majd leszűröm. Reszelt sárgarépát pici olajon kicsit meg futtatom majd felöntöm a tök lével,kicsit főzöm,sót kicsi őrölt borsot teszek bele,majd egy tojásból és lisztből reszelt tésztát csinálok,majd ezzel befőzöm a levest. Szerintem nagyon finom, imádom.

Erzsébet: – Gyerekkoromban anyukám a belsejéből levest főzött, néhány tökszeletet kirántott, a többit lereszelte, és tökfőzeléket főzött belőle. Komplett ebéd volt.

Mária: – Mostanáig nem is hallottam, hogy van ilyen leves. Ma kipróbáltam, ezt főztem ebédre, tényleg nagyon finom lett!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!