Több száz éve kezelik vele a máj, epehólyag, vese megbetegedéseit és az ízületi problémákat.



Nehogy kiirtsd a kertedből a pitypangot, más néven gyermekláncfüvet. A legjobb méregtelenítő és májvédő növény, aminek minden része hasznosítható!

A virág szára igen keserű! Ha naponta elrágsz belőle 3-4 szálat, csodát művel a májaddal, epéddel! Segíti az emésztést azáltal, hogy az epe termelését és kiválasztását serkenti, az epekő kialakulását megakadályozza. A friss szárak fájdalommentesen oldják az epekövet, szabályozzák a máj és epe működését.

Az ásványi sók mellett a pongyola pitypang fontos gyógy- és építőanyagokat tartalmaz, amelyek az anyagcsere-betegségek gyógyításában igen fontosak.

A pongyola pitypang levele vízhajtó hatású. Ezt magas káliumtartalmának tulajdonítják. Vértisztító hatása folytán köszvény és reuma esetén is segít, elmulasztja a nyirokcsomó duzzanatokat, ha az ember a friss szárral 3-4 hetes kúrát végez.

Lépbántalom ellen szintén eredményesen alkalmazható.
A szárat virágostul mossuk meg, csak akkor távolítjuk el a virágfejet és lassan szétrágjuk. A szárat kezdetben egy kicsit keserűnek érezzük, de ropogós és nedvdús, és olyan ízű, mint az endívia saláta. Az állandóan betegeskedő embereknek, akik levertnek és fáradtnak érzik magukat, ajánlatos kéthetes kúrát csinálniuk a gyermekláncfű szárával.

A gyermekláncfüvet néha egyéb májerősítő gyógyfüvekkel táplálék-kiegészítőkkel keverik, például máriatövissel, fekete retekkel, vérehulló fecskefűvel, céklalevéllel, hópehelyvirágfa kérgével, inozittal, metioninnal vagy kolinnal.

A virágjából készíts mézet - illetve 'hamis' mézet, mert ehhez nem kellenek a méhek.

200-250 virágot 1 liter vízben lassú tűzön főzzünk 1 órán át. Tegyünk bele egy a hámozott karikára vágott citromot is. Szűrjük le úgy, hogy a virágokat jól nyomkodjuk ki.

Adjunk hozzá 0,5 kg cukrot - ha nagyon sűrűre szeretnénk, tehetünk bele 1 kg-ot is. További 1 órán keresztül főzzük. Töltsük üvegekbe, és tegyük száraz dunsztba.

A friss, meleg pitypangmézünk állaga folyós lesz. Ez nem baj! Amint kihűl felveszi a méz-állagot! Gyönyörű színe lesz, nagyon finom, és egészséges. Felhasználása a hagyományos mézhez hasonló: ízesítheted vele a teát, kávét, teheted süteménybe, palacsintára, vagy egyszerűen csak a vajas kenyérre. Igazi csemege, ha egy üvegbe diót teszünk, és arra öntjük rá.

FONTOS: A virágot szár nélkül szedd! Közvetlenül a virág alatt csípd le! Leszedés után mielőbb kezdj hozzá  a főzéshez, mert 1 óra múlva becsukódnak a virágok. Ha valakinek van türelme, kitépkedheti a szirmokat, de nem rontja el az ízét a zöld sziromtölcsér sem.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!