Vissza nem térítendő támogatással és telekkel ösztönöznék az ideköltözést. Az anyagi segítség mellett a gyakorlatilag zéró bűnözés, valamint az óvoda és minibölcsőde is a település mellett szól.Kétmillió forint vissza nem térítendő támogatással segíti a Kelet-Mecsek lábánál megbúvó Ófalu azokat, akik lakhelyül választanák a 300 fős, zömmel német nemzetiségiek lakta falucskát, adta hírül a Pécsi STOP.

A lapnak Bechli Erzsébet polgármester arról beszélt, Ófalu egy apró, sváb település, idén januárban 333 fő lakott itt a statisztikák szerint, 94 százalékuk német nemzetiségi. Külföldi részről nagy az érdeklődés a falu ingatlanjai iránt, így azok az átlagosnál magasabb áron keresnek gazdát.

Nem szeretnénk megvárni, míg elnéptelenedik a település, ezért arra gondoltunk, hogy vissza nem térítendő támogatással és telekkel ösztönöznénk a fiatalokat a letelepedésre

– magyarázta.

A hatályos rendelet szerint a támogatásban azok a községbe beköltözők vagy helyben tartósan letelepedők részesíthetők, akik

  • házastársak, élettársak vagy gyermeket egyedül nevelő szülők,
  • munkahellyel, megélhetést biztosító jövedelemmel rendelkeznek,
  • helyi önkormányzat felé lejárt határidejű tartozásuk nincs.

A 2 millió forintos támogatás magántulajdonban álló telken lakóház építésére, valamint használt lakás vásárlásához használható fel. Harmadik támogatási formaként az önkormányzat a Liszt Ferenc utcában közművesített építési telket biztosít lakóház építéséhez, emellett 200 ezer forintot is ad az ezt választóknak.

Az anyagi segítség mellett a gyakorlatilag zéró bűnözés, valamint az óvoda és minibölcsőde is a település mellett szól.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!