A legtöbben nem ülnek a könnyen jött pénzen!



Vajon hogyan hat a feltétel nélküli alapjövedelem az egyes társadalmi rétegekre? Az eddigi tapasztalatok alapján igen pozitív eredmények születtek.

Az év elején kezdődött az a kísérlet, melynek során Finnország alapjövedelmet kezdett adni 2 ezer munkanélkülinek. Havonta nagyjából 173 ezer forintnak megfelelő eurót kapnak két éven keresztül, de a legtöbben nem ülnek a könnyen jött pénzen.

A hat gyerekes apuka, Juha Jarvinen például azt tervezi, hogy új vállalkozásba kezd. Korábban vállalkozóként kereste a kenyerét, de a legutóbbi próbálkozása öt évvel ezelőtt csődölt be, azóta pedig munkanélküli.

Korábban Hollandiában folyt hasonló kísérlet, ott viszont nemcsak munkanélküliek kaptak alapjövedelmet. A munka mellett kapott plusz juttatásnak köszönhetően kevesebb munkából is megéltek és több időt tudtak tölteni a családjukkal.

Korábban már felmerült, hogy Magyarországon is bevezessék a feltétel nélküli alapjövedelmet. A hazai bevezetést úgy képzelik el, hogy az alacsony összegű segélyeket egységesen megszüntetnék, és ezek helyett vezetnék be az alapjövedelmet. Ehhez egyébként progresszív, többsávos adórendszerre is szükség lenne, mivel a támogatás így juthatna el valójában az arra rászorulókhoz.

Az elképzelés szerint 620 ezer magyaron segíthetne az alanyi jogú alapjövedelem bevezetése.

Az elkészült tervek alapján egyébként a felnőttek 50 ezer forintot kapnának, a gyerekek pedig 25 ezret. A várandós anyukák valamivel többre, 75 ezer forintra számíthatnának, a munkaviszonnyal rendelkezőknek pedig az állam garantálná, hogy legalább 100 ezer forintot kézhez kapnak havonta.

Ehhez persze a kis összegű segélyek eltörlésére lenne szükség:

  • az anyasági támogatás,
  • a családi pótlék,
  • a gyes,
  • a gyed,
  • a gyermekvédelmi támogatás,
  • az ápolási díj és
  • az önkormányzati jövedelempótló támogatásokat is eltörölnék.

Ezek helyett vezetnék be az egységes alapjövedelmet. Forrás

► KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!