Idén 10 ezer forintot meghaladó kifizetés jár nekik.



A Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület (MISZJE) a könyvtári kölcsönzési jogdíjak jogosultjait keresi! Az internetes oldalukon listát tettek közzé az összes olyan szerző, szerkesztő és fordító nevével, akiknek 10 ezer forintot meghaladó kifizetés jár idén.

A jogdíjakat minden évben 20 könyvtár kölcsönzési adatai alapján állapítják meg, a fedezete pedig az állami költségvetésből származik. A legkisebb kifizethető, egy évre vonatkozó jogdíj 10 ezer, a legtöbb 250 ezer forint. Ha több év jogdíjaiból tevődik össze a kifizetendő tétel, akkor 20 ezer forint a kifizetés alsó határa.

Nem csak a szerzők kaphatnak jogdíjat, hanem szerkesztők, fordítók, és a jogutódok is. A jogdíjra vonatkozó jogosultság a szerző halálát követően még 70 évig fennáll, és ezalatt a jogörökösök kapják a jogdíjakat annak arányában, hogy ilyen arányban örökölték azt.

Nem kell a MISZJE tagjának lenni ahhoz, hogy a szerzőnek jogdíja képződjön, de a kifizetéshez egyszeri, ingyenes szerződés megkötésére van szükség.
A honlapjukon (www.miszje.hu) minden szerző megtudhatja, hogy az adott évi könyvtári kölcsönzési adatok alapján - ami idén a 2014-es év - van-e kifizethető, legalább 10 ezer forintot meghaladó jogdíja. A listában a jogosultak neve és a kapcsolódó legkölcsönzöttebb könyvének címe is megtalálható.

A MISZJE hamarosan listát készít az elmúlt évek alapján a mostanra kifizethetővé vált szerzőkről is.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!