480 településen ötezer idős ember lesz a kedvezményezett.



Hordozható számítógépeket és vészjelző karórákat kap ötezer nyugdíjas ősszel. Az ingyenes eszközök segítségével könnyebben és gyorsabban kérhetnek segítséget, így akár egyetlen gombnyomással hívhatják a mentőket vagy a rendőröket, ha bajba kerülnek – hangzott el az M1 Híradóban.

A rendőrök célja az is, hogy megelőzzék az “unokázós' csalásokat, vagyis amikor bűnözők az idős emberek rokonainak adják ki magukat és így csalnak ki pénzt tőlük.

“Kezét csókolom. A nyugdíjasok alapítványától érkeztünk és egy kis ajándékkal szeretnénk kedveskedni önnek.” – Ilyen és még ennél is átlátszóbb trükkökkel keresik fel a bűnözők a többnyire egyedül élő, idős áldozatukat. Az Országos Bűnmegelőzési Tanács oktatófilmje az idős embereket fosztogató tolvajok és csalók módszereit mutatja be.
Egy XIII. kerületi nyugdíjastól tavaly márciusban több mint egymillió forintot csaltak ki azzal a mesével, hogy az unokája bajba került és sürgősen pénzre van szüksége. A csalót hiába fogta el másnap a rendőrség, a pénz nem lett meg

A rendőrök a nyugdíjas klubokat is felkeresik, hogy elmondják az időseknek a bűnözők módszereit.

“Sok elkövető azt használja ki, azt a fajta jóhiszeműséget használja ki, amivel az idős korúak rendelkeznek. azt a fajta hozzáállást, hogy az idős korú személy mindenkin szeretne segíteni” – mondta Terdik Tamás a BRFK főkapitány-helyettese. A nyomozók szerint a csalók történetei lehetnek különbözők, de valami mindig ugyanaz: az állítólagos unoka bajban van, sürgősen pénzre van szüksége és már küldi is egy barátját.

A veszélyeztetett helyzetben lévő idős emberek felvilágosításáért, az áldozattá válás elkerüléséért programot indított a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Belügyminisztérium. A kezdeményezés 480 településen ötezer egyedül élő, 65 év feletti idős ember számára teszi lehetővé, hogy az internet segítségével kapcsolatot tartson a hozzátartozóival, illetve használja a vészjelző-karórát.
“Ingyen számítógép, internetszolgáltatás van, egy biztonságot adó karperec, amin azonnal a rendőrséget lehet hívni. Ezeket az eszközöket összetett szempontok alapján, de a legrászorulóbbak fogják megkapni. Jelenleg ezen dolgozunk és szeptember elején kezdődnek az eszközöknek az idősekhez való kiszállítása” – Rubovszky Csilla miniszteri biztos.

A programban részt vevő idős embereket az érintett településeken kialakított diszpécserszolgálat tanítja majd meg a számítógépek és a vészjelzők használatára. Forrás: Hirado.hu

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!