Az már biztos: nem olyan lesz, mint eddig.



Ha nem lett volna  koronavírus járvány, már most zsúfoltak lennének Dél-Európa tengerpartjai, hiszen napok óta 30 fok körül van a hőmérséklet.

Ezt a képet felejtsük is el! Így biztosan nem strandolhatunk idén.

A jelenlegi szigorítások ízelítőt adnak abból, hogy mire kell készülni.

Nagyon messze vagyunk még attól, hogy az egyes országok lakói szabadon utazgassanak. Várhatóan turista folyosókat hoznak majd létre.

Franciaországban is megnyíltak az első strandok, de a parton piknikezni tilos. Megtiltottuk továbbá a tíz főnél nagyobb gyülekezést és az alkoholfogyasztást is a strandokon.

Több országra is jellemző, hogy a szigorú távolságtartási szabályok betartása mellett a maximális létszámot is meghatározzák a tengerpartok adott szakaszain. Jellemzően 40 főben maximálják az 1000 m2-en strandolók számát.

A telepített napernyőknél előírás a 4 méter távolság az ernyők széleitől.

Vannak strandok, ahol plexi boxok készülnének azok számára, akik fokozott fertőzésveszélynek vannak kitéve.

A szabályok betartását járőrözéssel illetve drónokkal tudják majd ellenőrizni és betartatni.

A partot üzemeltetők számára is szigorodnak az előírások: rendszeresen kell fertőtleníteni, és minden olyan eszközt biztosítani kell, ami a  vendégek biztonságát szolgálják.

Az biztos, hogy a svédasztalos 'önkiszolgálásnak' hosszú időre búcsút mondhatunk. A szállodák, panziók számára többlet munkaerőigényt jelent a szállóvendégek étkeztetésének biztonságos lebonyolítása.

A járványveszély miatti szigorító intézkedések mindenképpen költségnövekedést jelentenek - a szakemberek óvatos becslése szerint ez 15-35 % között mozoghat. Ennek mértékét befolyásolhatja, hogy az adott országban milyen gazdasági csomaggal segítik a helyi vállalkozásokat.

Reméljük, hogy legalább a maszk viselésétől eltekintenek majd!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!