Ha jól csináljuk, akár két évig is eltartható!A dió összeszedése és tárolása nem tűnik bonyolult feladatnak, mégis gyakran beleszaladunk néhány alapvető hibába. Helyes tárolással elkerülhetjük a dió ehetetlenné válását.
Egy teljesen kifejlett diófa jó években akár 30 kg gyümölcsöt is terem. Miután a diót megszárítottuk, a következő termésig lehet tárolni.

A dió tárolását illetően kétféle gyakorlat terjedt el: tárolhatjuk héjasan, valamint héj nélkül is. Bármelyik megoldást is választjuk, lényeges, hogy száraz és hűvös helyen tegyük azt. Ami a minőség megőrzését illeti, jobb, ha a diót héjastul tároljuk, mert frissességét így őrzi meg a legjobban.

A dió eltarthatósága függ a tárolási hő fokától. 0OC körüli hőmérsékleten 1-1,5 évig is eltartható a dióbél, 10OC hőmérsékleten 6-8 hónapig, szobahőmérsékleten pedig 1-4 hónapig tartható el minőségromlás nélkül. Természetesen ezek a feltételek házi körülmények között a legritkább esetben tarthatók be, de ilyenkor is törekedni kell az optimum betartására, mivel magasabb hőmérséklet és páratartalom mellett a veszteség mértéke rohamosan emelkedik, ugyanakkor romlik a minőség is.

A diónál nagyon fontos a termés átválogatása. Az egyik legveszélyesebb dióbetegség a glöospóriumos gyümölcsfoltosság, amely a terméssel telel át. Jellemző a betegségre, hogy korai megjelenésekor a dióbél egyáltalán nem fejlődik ki, későbbi megjelenésekor pedig a bélrész barnásfekete színű és keserű lesz..Amennyiben fokozott figyelmet fordítunk még a raktározás előtt arra, hogy kizárólag az egészséges diót tároljuk el.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!