A tüdőgyulladást okozó, nagyon agresszív vírus nevét sajnos Európában is meg kell tanulni.



Új halálos vírus jelent meg Ázsiában - ami egyelőre Kínát érinti, de idő kérdése, hogy mikor lépi át a kontinenst.

Az eddig nem ismert koronavírus egy halpiacon jelenhetett meg először Vuhanban, majd cseppfertőzéssel terjedt.
A vuhani egészségügyi hatóságok vasárnap 17 új esetről számoltak be. A fertőzöttek száma ezzel a városban 62-re emelkedett - közülük ketten meghaltak, nyolc ember állapota súlyos, míg 19 páciens már gyógyultan távozhatott a kórházból.

Hongkongban szombatig összesen 90 beteget helyeztek karantén alá - közülük már 14 embert hazaengedtek. Tajvanon négy, Szingapúrban három, Vietnamban kettő és Nepálban egy betegnél merült fel a fertőzés gyanúja, míg Japánban egy esetben jelentették a vírus megjelenését.

Orvosi szakértők elmondták: ahhoz, hogy az új koronavírus gyanúja merüljön fel egy betegnél, a fertőzésre jellemző tünetek mellett annak is teljesülnie kell, hogy a páciens az utóbbi időben Vuhanban járt, vagy kapcsolatba került más, korábban diagnosztizált beteggel.

A kínai hatóságok gyakorlati nehézségekkel küzdenek a fertőzésgyanús esetek számának közzétételében, hiszen a 11 millió lakosú Vuhanban és környékén jelenleg is tart az influenzaszezon, vagyis tízezreknél jelentkezhetnek lázas tünetek egyszerű influenzafertőzés következtében, miközben azt is elmondhatják magukról, hogy jártak Vuhanban.

Különös aggodalomra ad okot az, hogy egy héten belül beköszönt Kínában a holdújév, ilyenkor pedig emberek százmilliói kelnek útra. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) mindazonáltal ellenzi az utazási tilalom bevezetését, mondván, nincs arra utaló jel, hogy a betegség könnyen terjedne az emberek között.

Nem árt az óvatosság!

New York, Los Angeles és San Francisco repülőterein bevezetik a kínai Vuhanból érkező utasok ellenőrzését a koronavírus miatt – jelentette be az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ.

Az új típusú vírus okozta járvány kitörését Kína hivatalosan 2019. december 31-én jelentette be.

A páciensek többsége Vuhan egyik nagy halpiacán betegedett meg, ahol élő állatokat is árulnak. Szakértők szerint a betegséget valószínűsíthetően a vírushordozó állatok érintése, vagy húsuk elfogyasztása okozhatja.

A kutatók feltételezése szerint a kór cseppfertőzéssel terjed. 
A koronavírusok légzőszervi és hastáji megbetegedéseket okoznak, hét ismert altípusuk van.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!