Hitelesek százezrei örülhetnek, mert így megszabadulnak az adósságuktól.



Végre megjelent az a kormányrendelet, amelyre május végétől sokan vártak. Ennek értelmében: 

– a szülőktől átvállal a kormány minden 3. és további, újonnan születő gyermek után 1-1 millió forint lakáshitel-tartozást. A támogatást a területileg illetékes járási hivatalnál lehet igényelni, díjmentesen.

A november 14-ei Magyar Közlönyben 337/2017. (XI. 14.) számon jelent meg a rendelet: a három- vagy többgyermekes családok lakáscélú jelzáloghitel-tartozásainak csökkentéséről.

A 2018. január 1-jétől hatályos rendelet szerint a jogszabály címe ellenére azoknak a szabad felhasználású jelzáloghiteleknek a csökkentésére is igénybe lehet venni a támogatást, amelyet már felvettek. Viszont a jövőben felveendő hitelek közül pedig csak a kifejezetten lakáscélú hitelek csökkenthetők ilyen módon. A rendelet tulajdonképpen megerősíti azt, amit , amit Novák Katalin és Hornung Ágnes államtitkárok augusztus végén jelentettek be, vagyis hogy elengednek 1-1 millió forintot új gyermek születése esetén, a meglévő lakáscélú és szabad felhasználású jelzáloghitelekből, valamint az újonnan felvett lakáscélú hitelekből.

Ezt a lépést már egyeztették a bankokkal, ami majd a pénzintézetek előtörlesztésként számolnak el, és az állam fizeti majd az előtörlesztési díjukat.

A rendeletből kiderült még több új részlet is, például:

• a területileg illetékes járási hivataloknál igényelhető a támogatás, és a hivatal keresi majd meg a bankot, amely a hivatal megkeresését előtörlesztési szándékként értelmezi majd.

• a kedvezményt csak együttesen igényelhetik a házastársak, élettársak, nekik legalább 50%-os tulajdoni hányaddal kell rendelkezniük a hitel fedezetét képező lakásban együttesen.

• Ha az igénylők egyike nem adósa a jelzáloghitel-szerződésnek, az együttes igénylés esetén, akkor nem szerepelhet az igénylőn kívül más adós a jelzáloghitel-szerződésben.

• igényelhető: házastárs, élettárs vér szerinti vagy a kérelem benyújtását megelőzően örökbefogadott gyermeke, illetve a jelzáloghitele után is. amennyiben házastársak, élettársak együttesen igénylik, akkor a gyermekszám számítása során, a velük közös háztartásban élő közös, valamint nem közös gyermekeket együttesen kell figyelembe venni. • elsősorban a tőketartozás csökkentésére használható fel ez a támogatás, abban az esetben, ha a tőketartozás kisebb a támogatás összegénél, akkor a tőketartozás járulékai csökkenthetők vele (ide nem értve a késedelmi kamatot). Ha ezek is “elfogynak”, akkor nem vehető fel az 1 millió forintig fennálló különbözet. • a támogatás egy gyermek után csak egyszer vehető igénybe, gyermeknek minősül az igénylővel közös háztartásban élő gyermek, kivéve akkor, ha időközben nagykorúvá válik. • a támogatást csak köztartozásmentes, és büntetett előélethez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól már mentesült igénylők vehetik fel. portfolio.hu.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!