Tegnap jelentette be a pénzügyminiszter.



A 2016-ban bevezetett 5%-os lakásáfa, az önerős építésnél 5 millió forintig visszaigényelhető áfa, valamint az új lakások esetében megnövelt CSOK összegek látványos felfutást hozott a lakásépítésben.

Varga Mihály tegnap esti bejelentéséig a szakma és a vevők is abban bíztak, hogy a kormány meghosszabbítja a 2019 végéig beígért kedvezményes áfát. Annak ellenére, hogy a bejelentést 2019 közepére várták, Varga tegnap este meglepetésszerűen a Klubrádióban azt nyilatkozta, hogy „Mi erre a 3 évre vállaltuk azt, hogy lemondunk egy jelentős adóbevételről, és összekötjük a demográfiai kérdéseinket a lakásépítéssel. Ennek érdekében adott a kormány egy adókedvezményt. Nem tervezünk hosszabbítást.” Emiatt a 2016 eleje óta új lakás esetén fizetendő 5 százalékos áfa helyett 2019-től ismét 27 százalékot kell megfizetni.

Az adókedvezmény a lakásépítőknek alacsonyabb adóterhet, a vevőknek pedig alacsonyabb árakat jelent, 2019 végétől tehát jelentős drágulásra lehet számítani. A lakáshitelek kamatai egyébként az elmúlt hetekben a pénzpiaci kamatok emelkedése miatt jelentősen megugrottak, számos bank még a fix konstrukciók esetében is emelt. Az OTP-nél például június közepétől 30 bázisponttal nőttek a változó kamatozású lakáshitelek kamatai a Fix20 kivételével, de nőttek a kamatok az Obernaknál, a Sberbanknál, a takarék Kereskedelmi banknál, az Ersténél, az MKB-nál, a Budapest banknál és a CIB-nél is.

Varga kiemelte, hogy Budapesten az eladott új lakások 10 százalékát külföldiek, befektetők és második, vagy harmadik lakásukat vásárlók veszik meg, „ami nem volt célja a kormánynak. Mi ezt nem kívánjuk támogatni”. A bejelentés hatására vélhetően több, még csak tervezőasztalon formálódó projekt el sem fog indulni, ha a beruházók úgy látják, nem sikerülne befejezni 2019 végéig. Azok, akik a válságos évek alatt nem költötték el lakáscélú megtakarításaikat, jobban teszik, ha sietnek vele – de érdemes figyelni, milyen minőségű ingatlant vásárolnak, a kedvezményes áfa megszűnése miatt ugyanis számtalan épület fölé lóhalálában kerül majd tető.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!