A szakemberek szerint a nemzetközi biztonsági helyzet megjósolhatatlan.



Svédországnak javítania kell polgári védelmi képességét, és állampolgárainak fel kell készülniük arra, hogy „egy héten át állami segítség nélkül boldoguljanak” valamilyen rendkívüli esemény vagy komoly háborús konfliktus idején – közölte egy svéd  parlamenti bizottság.

„Egy háború hatalmas erőfeszítést igényel a polgári lakosságtól” – mondta Brjon von Sydow, a svéd parlament védelmi bizottságának elnöke. A bizottság feladata, hogy hosszú távú tanácsokat dolgozzon ki biztonság- és védelempolitikai kérdésekben.

Nem zárható ki egy Svédország elleni fegyveres támadás – áll a polgári védelemről szóló, Peter Hultqvist védelmi miniszternek benyújtott jelentésben. A jelentés figyelmeztetett, hogy a nemzetközi biztonsági helyzet megjósolhatatlan.

A konfliktus része lehet információtechnológiai támadás vagy hibrid háború is, aminek következtében leáll a távközlés és az áramszolgáltatás. Kulcsfontosságú a megfelelő hozzáférés az élelmiszerekhez, ivóvízhez, energiához és gyógyszerekhez – áll a jelentésben. A totális védelem és ellenállás részeként mindenkinek be kell szereznie egyheti készletet alapvető élelmiszerekből és gyógyszerekből, hogy ne szoruljon állami segítségre.

A Svéd Polgári Védelmi Hivatal szerint a polgároknak arra kell felkészülniük, hogy 72 óra hosszat képesek legyenek magukról állami segítség nélkül gondoskodni. A javaslatok között szerepel, hogy be kell szerezni gyertyákat, meleg öltözéket, hálózsákot, fáklyát, víztároló edényeket és tartós élelmiszereket, konzerveket, rizst és tésztát. Forrás: hír24

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!