Nem kell pánikba esni: van megoldás, hogy eltávolítsd.



A halfogyasztással vigyázni kell, mert ha nem vagy elég körültekintő, egy szálka könnyedén elakadhat a nyelőcsövedben, így fuldoklást okozva, ami akár halálos kimenetelű is lehet.

Ezt a 9 praktikus módszert jó megjegyezni, hiszen valamelyik akár meg is mentheti az életedet. A lényeg, hogy bármi is történjék, igyekezz nyugodt maradni, nem pánikolni.

Több módszer közül is választhatsz: 

A legjobb módszer, amit ilyenkor tehetsz, hogy egy jó erőset köhögsz, hogy a szálka elmozduljon, a legjobb esetben akár ki is köpheted a halcsontot, így nem lesz szükség orvosi beavatkozásra.

Egy kevés sót oldj fel egy pohár vízbe, majd nagy kortyokba idd meg. Ez abban az esetben működik, ha kis méretű szálka került a nyelőcsövedbe.

Egy darab friss, lágy kenyeret tegyél be a szádba, kissé rágd meg, amíg egy méretes golyóvá, masszává formálódik, majd nyeld le. A szálka rátapad a kenyérre és azzal együtt lemegy a gyomorba. 

Harapj le egy jókora darabot a banánból, tarts pár percig a szádban, hogy megpuhuljon, majd utána nyeld le és igyál rá egy bögre vizet. Ez segít eltávolítani a nyelőcsőből a szálkát.

Egyél mogyorót, diót és mandulát. Alaposan rágd össze, majd nyeld le, így ez a keverék segít eltávolítani a szálkát a nyelőcsőből. A végén igyál rá vizet, az jót tesz majd.

A kínai módszer szerint egy kevés ecetes vizet kell meginnod, amely megpuhítja a halcsontot, így könnyebben le tud majd menni.

A pillecukor is segít, ha kéznél van. Rágd össze az édes, szivacsszerű anyagot, majd nyeld le, amire rátapad a szálka és máris nem kapar a torkodban, nyelőcsövedben semmi.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!