Új pénzeket adott ki az MNB: 2.000 és 20.000-os! Nézd meg a fotókat, hogy felismerd!A Magyar Nemzeti Bank Széchenyi István születésének 225. évfordulója alkalmából 20 000 forintos címletű ezüst emlékérmét, valamint annak 2000 forintos címletű színesfém változatát bocsátja ki 2016. szeptember 21-én. Az emlékérmék rendhagyó címlettel és mérettel jelennek meg, mintegy reflektálva Kossuth Széchenyiről írt jellemzésére: a legnagyobb ezüst emlékérme (átmérője 52,5 mm) „a magyarok legnagyobbikának”. Az emlékérmék további különlegessége, hogy recézett szélük egyedi kiosztású, a recék csoportosítása Széchenyi István születési évére utal, ezáltal tartalmat adva az érme „harmadik” oldalának.

Az emlékpénzek törvényes fizetőeszközök. Mindkét emlékpénz azonos érmeképpel jelenik meg, csak az értékjelzés különbözik címletenként.

Az emlékérme előoldalán a Magyar Tudományos Akadémia épülete jelenik meg, előterében parkrészlet és Engel József Széchenyi István szobrának ábrázolása látható. Az előoldalon találhatóak továbbá a kötelező érmeképi elemek is: a „MAGYARORSZÁG” felirat, a 20 000 illetve a 2000 forint értékjelzés, a különleges mikroírással készült biztonsági elemet tartalmazó „BP.” verdejel, valamint a „2016” kibocsátási évszám.

Az emlékérme hátoldalán a középmezőben Széchenyi István félalakos ábrázolása látható, háttérben az első magyarországi vasútvonal menetrendjének részletével, felette egy gőzmozdony ábrázolásával. Az emlékérme-kibocsátás apropóját a felső félköriratban olvasható „225 ÉVE SZÜLETETT SZÉCHENYI ISTVÁN” felirat világítja meg. Az emlékérmét Fritz Mihály tervezte, mesterjegye a hátoldal jobb alsó szélén található.

A 20 000 forintos címletű emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 77,76 gramm. A 2000 forintos címletű színesfém változat réz (75%) és nikkel (25%) ötvözetéből készült, súlya 66,9 gramm. A két érmetípus mérete azonos, átmérője 52,5 mm, széle egyedi – Széchenyi István születési évére utaló – osztásban recézett.

Az emlékérmék értékközvetítő, ismeretterjesztő szerepének minél szélesebb körű betöltését elősegítendő, a 20 000 forintos címletű ezüst emlékérme a kibocsátást követő három hónapban, a 2000 forintos címletű színesfém emlékérme időkorlát nélkül, a teljes készlet erejéig a rajtuk szereplő névértékkel azonos áron vásárolható meg.

A 20 000 forintos címletű ezüst emlékpénzből tükörfényes (proof) kivitelben, a színesfém változatból selyemfényes (BU) kivitelben 5-5000 darab készíthető. FORRÁS

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!