Ha magyaros ízekre vágysz, ez jó választás.



A vasi pecsenye egy igazi magyar különlegesség - nem nehéz kitalálni, hogy Vas megyéből származik.

Ez a kiadós és ízletes étel a vidéki konyha egyik remeke, amelyet egyszerű alapanyagokból, de gondos odafigyeléssel készítenek el. A lényege a jól megválasztott hús és az ízesítés.

Nemcsak az elkészítési módját, hanem az alapanyagok hozzávetőleges költségeit is bemutatjuk, hogy tudd, mennyibe kerül egy adag.

Hozzávalók és bekerülési költségek (4 személyre):

  • 1 kg sertéstarja (csont nélkül): kb. 3200–3800 Ft (átlagosan 3500 Ft)
  • 3 közepes vöröshagyma: kb. 150–200 Ft (átlagosan 180 Ft)
  • 4 gerezd fokhagyma: kb. 50 Ft
  • 2 evőkanál zsír vagy olaj: kb. 50–100 Ft (átlagosan 75 Ft)
  • 1 evőkanál őrölt pirospaprika: kb. 100 Ft
  • 1 teáskanál majoránna: kb. 20 Ft
  • 1 teáskanál kömény: kb. 20 Ft
  • só és bors ízlés szerint: kb. 10–20 Ft (átlagosan 15 Ft)
  • 1 dl fehérbor: kb. 150 Ft
  • 6 közepes burgonya (köretként): kb. 200 Ft

Összesen: kb. 4310 Ft (4 adag)

A hús előkészítése: A sertéstarját tisztítsd meg, majd vágd ujjnyi vastag szeletekre. Sózd, borsozd a húst ízlés szerint, majd hagyd állni néhány percig, hogy az ízek kissé átjárják a szeleteket. Ezután dörzsöld be a majoránnával és a köménnyel, amelyek hagyományosan meghatározó fűszerei a Vasi pecsenyének.

Hagyma és fokhagyma előkészítése: A vöröshagymákat vágd vékony karikákra, a fokhagymagerezdeket pedig zúzd össze. Ezek a fűszernövények adják az étel jellegzetes, mély ízét.

A hús sütése: Hevítsd fel a zsírt (vagy olajat) egy nagy serpenyőben. Amikor forró, add hozzá a húst, és mindkét oldalát süsd meg, amíg aranybarna nem lesz. Ügyelj arra, hogy a hús ne süljön túl gyorsan, mert akkor kiszáradhat. A cél, hogy kívül ropogós, belül pedig omlós maradjon. A megsült húsokat tedd félre egy tálra.

Hagyma pirítása: A húsból kisült zsírban pirítsd meg a hagymakarikákat és az összezúzott fokhagymát. Lassú tűzön süsd őket, amíg a hagyma üveges nem lesz, és átjárja az illatos fokhagyma.

A hús és a hagyma összepirítása: Amikor a hagyma elkészült, add vissza a húst a serpenyőbe. Szórd meg a pirospaprikával, és öntsd fel a fehérborral. Fedő alatt párold tovább közepes lángon 15-20 percig, hogy az ízek összeérjenek, és a hús teljesen megpuhuljon. Ha szükséges, adj hozzá egy kevés vizet, hogy ne süljön le az étel.

Burgonya köret elkészítése: Miközben a pecsenye párolódik, készítsd el a köretet. A burgonyákat tisztítsd meg, majd vágd karikákra. Forró sós vízben főzd meg őket, vagy akár sütheted is, ha ropogósabb köretet szeretnél a pecsenyéhez. De a krumplipüré is remek választás.

Bár a Vasi pecsenye elkészítése időt igényel, a lépések könnyen követhetők, és nem igényel bonyolult technikát vagy különleges alapanyagokat. Minden hozzávalót megtalálsz a helyi piacon vagy boltban.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!