Október 29-én lép életbe az augusztusi kormányhatározat



Egyre közeleg a határidő, amikortól pofonegyszerűvé kellene hogy váljon bankot váltani Magyarországon. 

Október 29-én életbe lép egy augusztusi kormányhatározat a bankváltási folyamat egyszerűbbé tételéről, mely mind a 9,4 millió hazai bankszámla-tulajdonost érinteni fogja. Az egyszerűsített bankváltás nem számít újdonságnak itthon, hiszen 2009 óta létezik egy bankszövetségi ajánlás, amely alapján elvileg egyszerűen válthatunk bankot. A folyamat lényege, hogy elegendő a kiszemelt új bank részére egy meghatalmazást adni, és az a régi bakunktól kapott adatok alapján beállítja csoportos beszedési megbízásainkat, állandó átutalásainkat, sőt, még a régi számlát is bezárja helyettünk.

A változás lényege: 
12 nap - Eddig a Bankszövetség ajánlása alapján közel 20 munkanapot vett igénybe a bankváltási folyamat, mely most 12 napra csökken. Mivel csak a munkanapok számítanak, ezért a folyamat két és fél hétig is tarthat.

Havi fizetés - A fogyasztó munkahelyének számlavezető bankját is értesítik a váltás tényéről, hogy a munkahely is az új számlára utalhassa a munkabért.

Fair költségek - A váltást bonyolító bankok kizárólag tényleges ráfordítással arányos, észszerű díjat állapíthatnak meg.

13 hónap - Az új bank az elmúlt 13 hónap rendszeres átutalási adatai alapján beállítja azokat az új számlán.

Banki felelősség - Ha a fogyasztót a bankok mulasztása miatt kár éri, akkor azt kötelesek neki megtéríteni.

A folyamatnak van két problémásnak tűnő pontja, és egyik sem változik meg az új szabályozással.

  •     Az a bank, ahonnan el szeretnénk hozni a bankszámlát, gyakran nem működik együtt az új bankkal, mert hiányosnak találja a részére elküldött adatokat, esetleg a meghatalmazáson szereplő aláírás nem egyezik a saját rendszerében tárolt aláírásmintával.
  •     Másik probléma, hogy a régi bankszámla végleges bezárását gyakran megakasztja a régi bank, mert az ügyfél tartozik neki pénzzel, akár csak néhány száz forinttal.

Forrás: pénzcentrum.hu

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!