Ha hajnalban kopogtatnak, ne nyisson ajtót!FIGYELEM! Friss figyelmeztetés: Most már hajnalban is jönnek az ilyen csalók!
A rendőrség trükkös csalók egy új módszerére hívja fel az állampolgárok figyelmét. A elkövetők legújabb módszere az „unokázós” csalás. Az időskorú áldozatot az unoka, vagy más hozzátartozó nevében telefonon felhívják, és különböző indokkal pénzt kérnek. Előfordul, hogy az elkövető az unokának, vagy hozzátartozónak adja ki magát, hogy az áldozatra nagyobb hatást gyakoroljon.

A leggyakoribb színlelt okok:
Az unoka vagy a hozzátartozó balesetet szenvedett, és az okozott károk rendezése miatt pénzre van szüksége.
Az unoka, vagy hozzátartozó kölcsönt vett fel, amit sürgősen vissza kell fizetni.
A hozzátartozó bajba került, esetleg fogságban van, csak pénzért cserébe engedik szabadon.
Ilyen esetekben azonnal ellenőrizzék a hívás valóságtartalmát. Hívják fel azt a személyt, akire az ismeretlen telefonáló hivatkozik. Ha felmerül a gyanú, hogy valaki önmagát hozzátartozónak adja ki, hívja fel és tájékozódjon.

A csalók a bűncselekmények elkövetésére felkészülnek és a sértett bizalmának elnyerése végett olyan valós információkat is közölhetnek, amelyek valóban a hozzátartozóhoz kapcsolódnak. Bűncselekmény gyanúja esetén azonnal értesítsék a rendőrséget.
Ne beszéljenek idegenek előtt, nyilvános helyen magánügyeikről, hiszen ezeket az információkat a bűnelkövetők felhasználhatják. Soha ne nyissanak ajtót idegeneknek, és bármilyen indokra is hivatkoznak, ne adjanak nekik pénzt.

Gyanús idegenek látogatása esetén jegyezzék meg személyleírásukat, gépjárművük rendszámát. Amennyiben az ismeretlenek valamely szolgáltató dolgozójaként mutatkoznak be, minden esetben kérjék el igazolványukat, majd a szolgáltató telefonos ügyfélszolgálatán ellenőrizzék.
A rendőrség az idősek családját, közvetlen ismerőseit is összefogásra kéri. Ha szükséges, minden nap hívják fel rokonuk, ismerősük figyelmét a fentiekhez hasonló történetekre, a bűnelkövetési módszerekre, és mondják el nekik a rendőrség tanácsait. Ha mégis bűncselekmény áldozatává válik, azonnal értesítse a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon. Az esetleges nyomok biztosítása céljából várja meg a rendőrök kiérkezését.

Forrás: police.hu

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!